TISDAG 28 JUNI 2022


Mikael Hedström, vd för Ragn-Sells Treatment & Detox - Foto/källa: Ragn-Sells

Västra Götaland intressant för ny Ragn-Sells fabrik

I höst öppnar miljöföretaget Ragn-Sells sin första anläggning som i stor skala återvinner värdefulla råvaror ur flygaska. Tekniken som kallas Ash2Salt kan utvinna omkring 200 kg salt ur varje ton aska som uppstår när avfall förbränns för att producera el och fjärrvärme. Nu aviserar Ragn-Sells planerna på ytterligare en fabrik och Västra Götaland är ett av de län som är intressanta.

– Intresset för Ragn-Sells nya fabrik som återvinner salter ur flygaska är mycket stort. Därför börjar vi planera för ytterligare en anläggning redan innan den första har öppnat. Nu söker vi en lämplig plats i en kommun som brinner för cirkulära lösningar och Västra Götaland är ett av de län i Sverige som är av intresse, säger Mikael Hedström, vd för Ragn-Sells Treatment & Detox.

Varje år går omkring 249 kg per person av det kommunala avfallet i Västra Götaland till förbränning. Det innebär att mer än hälften av det kommunala avfall som samlas in i länet går till energiåtervinning och blir till fjärrvärme och el. När rökgaserna från förbränning av avfall renas bildas flygaska. Askan innehåller höga halter av ämnen som kan vara farliga, men också stora mängder värdefulla resurser som kalium, natrium och kalcium i saltform.

Ash2Salt-tekniken, som utvecklats och patenterats av Ragn-Sells innovationsbolag EasyMining, innebär att miljögifter tas bort ur kretsloppet, samtidigt som nyttiga råvaror kan återvinnas och användas i exempelvis plaster, glas, papper, byggmateriel och för att bekämpa halka.

– Om vi menar allvar med att skapa ett hållbart samhälle behöver vi använda de resurser vi redan har, om och om igen. Nu vill vi hitta en kommun som är lika engagerad i den cirkulära omställningen som vi är. Vi uppmuntrar alla kommuner i Västra Götaland som är intresserade att höra av sig till oss, säger Mikael Hedström.

Den nya anläggningen innebär bland annat:

Ragn-Sells första anläggning byggs just nu i Upplands-Bro nordväst om Stockholm. Anläggningen tas i drift under andra halvåret 2022 och kommer att ha kapacitet att behandla upp till 150 000 ton flygaska varje år. Den planerade andra fabriken kommer att byggas på en lämplig ort i södra Sverige, södra Norge eller Danmark.

I Sverige produceras varje år 300 000 ton flygaska när sju miljoner ton avfall energiåtervinns för att ge fjärrvärme och el. Större delen av den svenska flygaskan har hittills skickats till Norge i brist på mer hållbara alternativ. Sedan den 1 oktober 2021 klassar Naturvårdsverket, som ansvarar för exporttillstånd för flygaska, inte längre sådan hantering som återvinning, utan som bortskaffning och deponering.


Detta är en nyhet/pressmeddelande från: Ragn-Sells