ONSDAG 15 JUNI 2022

77-årigt svenskt bombflygplan återvänder och landar på Krigsflygfält 16 vid historisk premiär av VR-film

Över 70 år har gått sedan SAAB B17 tjänstgjorde på den hemliga flygbasen några mil norr om Karlstad. Ett flygspaningsuppdrag med bombflygplanet står i fokus i den nyproducerade VR- filmen ”Spaningsflyg i fält”. Filmen är ett led i att digitalisera historien om Sveriges enda kvarvarande krigsflygfält som togs i bruk 1940.

Det råder febril aktivitet, mer än vanligt, på Brattforshedens krigsflygfält 16 ovanför Molkom inför filmpremiären med virtual-reality lördagen den 18 juni. Hela området håller på att förberedas för flygplanets landning. Besökare får under dagen också möta soldater och lottor i autentiska uniformer från 1940 talet och följa flera aktiviteter på basen för att lära sig mer om hur ett krigsflygfält fungerade under beredskapsåren 1939-1945, men även om civil beredskap i nutid.

– VR-filmen tar med tittaren på ett flygspaningsuppdrag från Krigsflygfält 16 mot den norska gränsen under andra världskriget. När Tyskland ockuperade Norge hamnade krigsflygfältet i den svenska frontlinjen med allt vad det innebar. Filmen visar hur en mc-ordonnans kommer till flygfältet och lämnar ett uppdrag och sen får tittaren under 10 minuter hänga med på en hisnande flygtur sittandes inne och utanpå planet, berättar Fredrik Clerkestam, ordförande för Stiftelsen krigsflygfält 16.

Fullastad med pilot, navigatör och utrustning väger planet runt fyra ton. Ett lätt bombflyg med andra ord och ett krav från Sverige under krigsåren.

– Detta var Saabs första flygplan som vi tillverkade själva med amerikanska ingenjörer. Vi hade 40 ingenjörer inlånade och hade kommit en bra bit på vägen när kriget bröt ut 1939. Beslutet tog man dock runt 1936 då det var vad vi behövde: Ett lätt bombflygplan. Vi stod dåligt rustade, Hitler blev riksmarskalk några år tidigare och det var oroligt i Europa, berättar flygplansteknikern Sam Linde.

Hemsida: https://xn--krigsflygflt16-fib.se/


Detta är en nyhet/pressmeddelande från: Stiftelsen Krigsflygfalt 16