SÖNDAG 29 MAJ 2022

Nu blommar ramslöken på Kinnekulle

Den senaste veckan har det blivit full fart på ramslöksblommingen på Kinnekulle, nu finns en hel del blommor och många är på väg att slå ut.

De kommande veckorna är rätt tid för den som vill besöka Kinnekulle och se ramslökens vita blomning och känna den karakteristiska doften sprida sig över nejden. När blomningen är på sin höjdpunkt (troligen från nästa helg och framåt) så möts man av ett hav av vita blommor, en fantastisk tid att besöka alla vackra platser på det blommande berget.

Tänk på att det är många som letar sig till Kinnekulle och framförallt Munkängarna dessa veckor för att titta på ramslöksblomningen, försök att undvika helgerna då det oftast är mest besökare. Man kan parkera vid gamla Turisthotellet i Råbäck (oftast mycket bilar här), vid Hellekis Säteri (stor parkering) eller i Stenbrottet, härifrån följer man vandringsleden till Munkängarna. I Västerplana storäng finns även mängder av ramslök i fin natur, liten parkering men inte lika mycket folk. Från parkeringen följer man en stig (ca 500 meter) som leder över järnvägen och ner i storängen.I naturvårdsområdet Kinnekulle finns 18 naturreservat. Inom dessa får du inte plocka ramslök. I andra delar av Kinnekulle får du gärna plocka ramslök.

Karta över naturreservaten på Kinnekulle (Naturreservatens område är inom de röda markeringarna)

Läs mer om Ramslöksveckor hos Destination Läckö-Kinnekulle AB