FREDAG 27 MAJ 2022

Vänersamarbetet välkomnar cykelturister när nya Vänerleden invigs

Snart är det möjligt att cykla runt Sveriges största sjö på en nydragen cykelled. Den 3 juni öppnar Sveriges sjätte nationella cykelled. Den officiella ceremonin med invigningstal och bandklippning sker i Otterbäcken, men det sker också ett flertal lokala invigningar i kommunerna runt sjön samma dag.

Vänerleden på cirka 64 mil är uppdelad i fyra etapper: nordöstra mellan Karlstad och Mariestad, sydöstra mellan Mariestad och Vänersborg, sydvästra mellan Vänersborg och Åmål samt den nordvästra mellan Åmål via Hammarö till Karlstad. Om du vill cykla i lugn takt är det lagom att lägga 3-4 dagar på varje etapp. Det finns också 12 föreslagna dagsetapper.

- Längs hela leden får cyklisterna härliga stopp med sevärdheter, matställen och fina möjligheter till övernattning. Vi som är värdar för etappen mellan Götene och Lidköping rekommenderar några stopp vid exempelvis Hällekis och Falkängens hantverksby och Stora stenbrottet på Kinnekulle eller stanna vid Rörstrands nyinvigda museum eller Vänermuseet i Lidköping. Sträckan mellan Kinnekulle och Lidköping bjuder på underbara naturupplevelser och sjönära cykling säger Juliane Thorin, kommunutvecklare i Götene kommun.

Framtagandet av Vänerleden har gjorts i ett nära samarbete mellan Vänersamarbetet, de 13 kommunerna runt Vänern samt besöksnäringsorganisationerna Turistrådet Västsverige och Visit Värmland.

- Vi har jobbat hårt tillsammans för att äntligen komma hit, till invigningsdagen! Nu ser vi fram emot att visa upp vår fantastiska sjö för besökare från Sverige och hela världen. Att vi är en nationell cykelled är en kvalitetsstämpel vi verkligen ska vara stolta över, säger Madeleine Norum, projektledare Lake Vänern Grand Tour.

LOKAL INVIGNINGSCERMONI i Hällekis i Falkängen vid skylten om Vänerleden

Kl. 12.00 fredagen den 3 juni

Läs mer om Vänerleden


Detta är en nyhet/pressmeddelande från: Destination Läckö-Kinnekulle AB