ONSDAG 25 MAJ 2022

Här är Sveriges sju underverk

Cheopspyramiden tillhör samlingen av världens sju underverk. I en ny Sifo-undersökning korar nu svenskarna Sveriges sju främsta byggnadsverk, där topplistan genomsyras av långa och några svalare byggen.

I en ny undersökning har svenskarna nu korat Sveriges främsta byggnadsverk. Listan toppas av ringmuren i Visby, där nästan en tredjedel (31%) av de svarande i undersökningen menar på att den niohundra år gamla muren är Sveriges främsta byggnadsverk.

På en andra plats kvalificerar sig Göta kanal, en favorit hos en av fyra (25%) svenskar. Bygget av kanalen, som i sommar firar 200 år, tog start redan 1810 och förbinder Östersjön med Vänern, för att sedan fortsätta ut i Kattegatt via Trollhättan kanal. Än idag är Göta kanal ett av Sveriges största byggnadsprojekt genom tiderna.

Tredjeplatsen knips av Ishotellet i Jukkasjärvi, där 24 procent av de svarande uppger att hotellet är deras favorit bland Svenska byggnadsverk. Ishotellet byggdes till en början upp inför varje vintersäsong men har sedan 2017 erbjudit året-runt-boende.

– Våra främsta byggnadsverk är inte bara magnifika, de är dessutom värdefulla turistmagneter för både svenska och utländska turister, kommenterar Magnus Hollwin, marknadschef på Göta kanal som står bakom undersökningen.

Sveriges sju underverk

 1. Ringmuren i Visby
 2. Göta kanal
 3. Ishotellet i Jukkasjärvi
 4. Kungliga slottet i Stockholm
 5. Regalskeppet Vasa
 6. Uppsala Domkyrka
 7. Öresundsbron

 8. Underverk som inte platsade på topp 7 i fallande ordning

 9. Högakustenbron
 10. Ale stenar
 11. Turning torso
 12. Stockholm stadshus
 13. Karlsborgs fästning i Karlsborg
 14. Globen
 15. Bohus fästning i Kungälv
 16. Ölandsbron
 17. Kina slott Drottningholm
 18. Friends arena


Detta är en nyhet/pressmeddelande från: Göta Kanal