SÖNDAG 22 MAJ 2022


Vinnarlaget Eldividur vid prisutdelningen på SM i utomhusmatlagning - Foto: Lisa Mikko

Sverigemästarna i SM i utomhusmatlagning utsedda

Nu är vinnaren i SM i matlagning utomhus 2022 korad. Vid söndagens final på Billingen i Skövde utsågs laget Eldividur till svenska mästare i utomhusmatlagning. Det var sjätte gången som tävlingen arrangerades.

Sex deltävlingar har under sensommaren 2021 avgjorts på fem olika platser runt om i vårt avlånga land: Falkenberg, Säffle, Kinnekulle, Värnamo och Färnebofjärdens nationalpark har stått värdar för varsin deltävling där 1 lag på varje plats stått kvar som vinnare.

Det vinnande laget Eldividur består av Knutur Kristjansson och Mattias Hemhagen som vann deltävlingen i Falkenberg. På andra plats kom laget 2kompisar från deltävlingen i Säffle och på tredje plats laget Hällfire som kvalificerade sig i Värnamo.

I finalen var utmaningen lite annorlunda, då råvaror från skogen kom in som en del i tävlingen. Råvarukorgen bestod av primörer i säsong samt ett antal råvaror från deltävlingsorterna.

- Det känns helt fantastiskt, vi körde enligt plan och lyckades hitta det vi ville under vildplockningen, säger Knutur och Mattias.

De tre rätterna som det vinnande laget tillagade över öppen eld under två och en halv timmar var:

Förrätt: Grillad grönsparris med rostat kycklingskinn, rapsfrön och vildsallad.

Varmrätt: Hjortentrecôte med grillade pac choi-rädisor, majrova och ramslöksgremolata samt enrisrökt smör.

Dessert: Brödpudding med rabarber, viol, harsyra, granskott, och grillad grädde.

Juryns motivering löd: Lysande! Rökigt utan att vara stökigt. Tydligt och klockrent. Överraskande och intressant!

– Nivån var jämn och hög. Det är roligt att se kreativiteten kring hur de använder elden och lyfter råvarorna. Det nya inslaget med vildplockat gav tävlingen en extra krydda, säger huvuddomare Lena Flaten, strax efter att hon presenterat det vinnande laget.

- Jag är nöjd med en väl genomförd tävling under rättvisa förhållanden med fantastiska resultat, säger Sven-Erik Larsson, projektledare för SM i utomhusmatlagning.


Detta är en nyhet/pressmeddelande från: Next Skövde