ONSDAG 18 MAJ 2022


Foto/källa: Lotus Hotel Group AB

Wingårdhs och Lotus Hotel Group förädlar och förnyar Billingehus

I över femtio år har det ikoniska hotellet balanserat som ett monument på Billingens brant. Lika delar självklart som säreget. Nu pågår ett omfattande arbete i att väcka liv i huset som sov – genom att restaurera befintligt och addera nytt. Billingehus ska åter bli en destination värd att ta omvägar för! Lika delar omhändertagande som överraskande.

Hotell Billingehus stod klart 1970 och var ett resultat av den lokala entreprenören Arne Sandbergs vision om att skapa en Skövde-destination värd namnet. Med vandringsleder, skidbackar och badhus runt hörnet fanns en vilja att skapa ett aktivt område som kombinerade vila och nöje med hälsa och motion.

Vid årsskiftet 2022 förvärvades Hotell Billingehus av Lotus Hotel Group. Tillsammans med Wingårdhs har ett samarbete tagit form; att väcka liv i det gamla och definiera det nya. Kopplingen mellan Billingehus och friluftslivet runt knuten blir starkare när huset öppnas upp med fler entréer, görs luftigare och mer tillgängligt. Gestaltningen gör att gränserna mellan ute och inne luckras upp och besökarens första steg in i husen blir lättare att ta.

Billingehus ritades av arkitekten Hans-Erland Heineman och tecknar en lågmält kaxig arkitektur. Tidsenligt robust och naturnära, lika mycket en kontrast till som en förlängning av sin naturliga omgivning. Tungt murade väggar bryts upp av stora glas med utsikt över slätten. Den exteriöra paletten är grafisk med sin vita kalksandsten och bruna detaljer av plåt och trä. Interiört än mer dekadent med grovt putsade väggar, skulpturala trapplopp och blank mässing.

Det är ur dessa kulturhistoriska värden som arbetet tar spjärn. För att återställa svunna tiders prakt, men också addera en nutida skärpa. Att restaurera och bevara det befintliga. Att komplettera och förhöja utan att be om ursäkt. Att utmana det som är utan att ta över. Detta förhållningssätt tror vi på. När arkitektur är konst.


Billingehus Interiör Eventrum - Foto/källa: Lotus Hotel Group

Tillbyggnaden har en egen identitet, men med en tydlig blinkning till det som är och varit. Svepande takformer som flörtar med grannkyrkan (St Lukas kyrka, också den signerad Heineman). Tungt murade väggar som ibland bryter upp och blickar ut. Tegel, i ett modernare långsmalt format. Plåt, i en enklare form utan brun täckfärg.

– På höjden i min födelseort kan man snart se en ny gestalt ta form, som tillsammans med det befintliga skapar en uppdaterad siluett. En ny destination, värd sin omväg. Som bjuder in både lokalbor och tillresta till naturnära möten och avkoppling. Billingehus, det är arkitektur på topp! säger Gert Wingårdh, arkitekt.

– En självklar destinations pånyttfödelse, och likt tidigare med själ och hjärta – precis som vid tillkomsten för 50 år sedan! säger Lars-Olof Oskarsson, Lotus Hotel Group.Detta är en nyhet/pressmeddelande från: Lotus Hotel Group