TORSDAG 12 MAJ 2022


Wilma Engelbrektsson, 18 år från Lidköping, är vinnare av Måleri-SM 2022 - Foto: Fredrik Kron

Wilma och Céline från Lidköping vann guld och silver i Måleri-SM

Efter tre hektiska dagar i Växjö under Yrkes-SM 10-12 maj, har Sveriges bästa målare utsetts – hon kommer från Lidköping! Wilma Engelbrektsson, 18, som går på De la Gardiegymnasiet i Lidköping har i tävlingsmoment som snickerimålning, tapetsering, färgnyansering och bildöverföring, korats som vinnare av Måleri-SM 2022.

Céline Hansen, klasskamrat till Wilma, kom på andra plats. Marcus Gustafsson från Rättvik tog tredjeplatsen.


Vinnarna i Måleri-SM 2022 (fr v: Marcus Gustafsson, Rättvik (3:e plats), Wilma Engelbrektsson, Lidköping (1:a plats), Céline Hansen, Lidköping (2:a plats) - Foto: Fredrik Kron

En medtagen Wilma efter att hon utropats som vinnare:
– Det känns bra, jag vet inte vad det betyder, jag hade inte väntat mig att jag skulle vinna men vi har skämtat om att vi skulle vinna. Jag tror jag ska fira med att sova i min egna säng, säger Wilma Engelbrektsson.

Mamma: Wilma är fantastisk!
Wilmas mamma Karin Engelbrektsson var spänd men hoppfull inför finalen:
– Det är ju jättebra när man väljer praktiska linjer. Jag trodde att hon skulle klara att ha nerverna i schack. Hon är ju stabil och trygg i sig själv. Wilma är ju fantastisk, jag är så stolt över henne, säger Wilmas mamma Karin Engelbrektsson.

Tvåan: "Kul att vinna"
Céline Hansen kände sig lättad efter tävlingen fullbordats, och såg fram mot att komma hem till Lidköping igen:
– Det känns jätteskönt, man har ju kämpat så länge nu. Jag vet inte hur jag ska fira, de kanske har gjort något hemma. Känns jättekul att ha vunnit nu när jag jobbat så hårt med det.

Målare ett framtidsyrke
Jonas Lindberg, kanslichef för Måleribranschens Yrkesnämnd som är tävlingsarrangör tycker att det är kul att se så mycket talang bland unga.

– Målaryrket är ett framtidsyrke och med detta visar finalisterna att de vågar synas och kan vara stolta ambassadörer för hela branschen, säger Jonas Lindberg.

Får nu tävla internationellt
Måleri-SM genomförs av Måleribranschens Yrkesnämnd inom ramen för WorldSkills Swedens tävling Yrkes-SM. Samtliga tävlande är mellan 17 och 20 år. Vinnarna får sedan representera Sverige internationellt i tävlingar vid bland annat EM i Polen och VM i Lyon, Frankrike.


Detta är en nyhet/pressmeddelande från: Måleribranschens yrkesnämnd