TISDAG 10 MAJ 2022


Foto/källa: Ung Företagsamhet Skaraborg

Pristagarna från Prästgårdsskolan provlagar mellanmål med Dafgårds

Eleverna i årskurs 5 i Götenes fem skolor har sedan i julas arbetat med en utmaning de fått av Dafgårds – ett mellanmål som är snabbt, enkelt, klimatsmart, gott – och VEGETARISKT. Under tre veckor i april har de ställt ut sina idéer på Ung Företagsamhets hemsida, och i fredags var det prisutdelning. Första pris – det var att få provlaga sin rätt tillsammans med Dafgårds kockar!

Eleverna deltog i följande tävlingar; Bästa presentation, Bästa slogan, Bästa hållbara idé, Bästa förpackning och ”Dafgårdspriset” – det mellanmål som bäst uppfyllde briefen.

Vinnarna av de olika tävlingarna i Idéer som gör det möjligt, kommer tillsammans med ytterligare några grupper från alla fem skolorna i Götene få ställa ut på SM i Ung Företagsamhet 24 maj. För vinnarna av ”Dafgårdspriset” väntade också ett särskilt pris: att få provlaga sin rätt tillsammans med Dafgårds!

- Det har verkligen varit roligt att se alla barnen engagera sig. Vi fick in långt många fler bidrag än vad vi hade kunnat tänka oss och det var imponerande vilken hög nivå de höll. Att få träffa vinnarna, som redan var så intresserad och kunniga om mat, gjorde att vi alla nog blev lite tagna. Framtiden för Götene som fortsatt matmecka ser ljus ut!”, säger Fredrik Dafgård på Dafgårds.

Och idag var det dags. Alicia, Agnes, Amal och Tove som tillsammans tagit fram mellanmålet ”vegetarisk sambosa” var på plats på Dafgårds tillsammans med sin rektor, Maria Westberg.

“Det här är den bästa dagen I mitt liv”, sa en av eleverna. Det har varit både nerver och mycket glädje under en fantastisk dag på Dafgårds, säger hon.

För eleverna har detta varit något särskilt. Och ännu mer speciellt var det när Leif Mannerström kom in i köket och frågade eleverna om vilka smaker de använt. Han tyckte en sambosa var helt rätt!

Det har varit jättekul att hitta på ett eget mellanmål, säger eleverna

Hur kändes det att vinna?

”Först blev jag helt chockad. Sedan blev jag jätteglad.”

Hur var det att provlaga?

Vi fick visa kockarna hur man gör Sambosa, det var roligt. Och så fick vi träffa en kock från TV.

För tjejerna väntar nu, tillsammans med 7 andra elevgrupper med vinnare och nominerade från alla fem skolorna, att få ställa ut på SM i Ung Företagsamhet i Göteborg om 2 veckor.

Arbetet på skolorna har skett genom UF:s övning Idéer som gör det möjligt, där eleverna i flera steg fått ta fram en idé, som även kopplas till FN:s globala mål. Elevernas arbeten presenterades i en digital utställningsplattform som låg ute på UF Skaraborgs hemsida under tre veckor runt påsk.

Det är den första mer omfattande grundskoleutmaningen för UF Skaraborg och också första gången det finns en verklig mottagare.

”Det har varit så otroligt uppskattat, både hos kommunen, lärare och elever, men inte minst Dafgårds. Många företag vill verkligen bidra och göra skillnad, redan i grundskolan” säger UF Skaraborgs grundskoleansvarig Hanna Bohrén.

Dafgårdspriset: Vegetarisk Sambosa, Prästgårdsskolan

Motivering:

Med kreativitet i enkelheten gör detta mellanmål att vi blir spända och förväntansfulla. Det väcker vår lust att provsmaka! Det är också en genuin utmaning och ett nytänk för Kockarna på Dafgårds. Utmaningen var att presentera ett mellanmål som är enkelt, gott, nyttigt, snabbt och klimatsmart - det har verkligen Sambosa från Prästgårdsskolan lyckats med! Vi ser fram emot att ta emot eleverna och provlaga i Köket i Källby!

Bästa hållbara idé: Vegetarisk Sambosa, Prästgårdsskolan

Motivering:

Vinnaren av Bästa hållbara idé har med klimatsmarta råvaruval och en tydlig röd tråd lyckats presentera ett mellanmål som verkligen är hållbar ur alla aspekter. Att vinnarna också har haft mycket genomarbetade kopplingar till dom globala målen gör att sambosa från Prästgårdsskolan är vinnaren!


Detta är en nyhet/pressmeddelande från: Ung Företagsamhet Skaraborg