TORSDAG 5 MAJ 2022

Kroppsarbete aktuellt igen på Forsviks bruk

Lördagen den 14 maj öppnar en av landets intressantaste bruksmiljöer, Forsviks bruk, för säsongen. Samtidigt invigs vandringsutställningen Vi som arbetar med våra kroppar, av Annica Carlsson Bergdahl och Elisabeth Ohlson. Utställningen skildrar en del av dagens arbetarklass: industriarbetare, butiksbiträden, hamnarbetare, undersköterskor, städare, restauranganställda och lagerarbetare från hela Sverige.

Forsvik är en av Sveriges äldsta, dokumenterade industriella platser. Forsviks bruk var en av Sveriges första kända sågverk och Skaraborgs första verkstadsindustri. När bruket, som i dag är ett levande museum, slår upp portarna för säsongen är det med vernissage av ett dokumentärt konstprojekt som skildrar en del av dagens arbetarklass. Annica Carlsson Bergdahl och fotograf Elisabeth Ohlson har intervjuat, fotograferat och filmat människor från Kiruna i norr till Malmö i söder.

– Det är så roligt att få välkomna våra besökare tillbaka igen! Att öppna med en så angelägen utställning är extra spännande. Två miljoner människor i Sverige har ett kroppsarbete, jag tror många kommer att känna igen sig i utställningens berättelser och personporträtt, säger Jan Johansson, enhetschef på Forsviks bruk.

I sommar möter dåtid nutid. Bruksmiljön har en 600 år lång historia, där unika byggnader och spännande utställningar berättar om industrihistoria, teknik och livet i ett brukssamhälle.

– Det finns och har alltid funnits människor, som sällan syns och hörs, som bär stora delar av samhället. Så var det i den gamla bruksmiljön, och så är det i dag. Både förr och nu finns berättelser om otrygghet och hårt fysiskt arbete, men också om yrkesstolthet och arbetsgemenskap, säger Jan Johansson.

Vi som arbetar med våra kroppar har vernissage lördag 14 maj kl 13.00 med sång av Badrumskören från Tidaholm under ledning av Sören Frid samt ett samtal mellan producent och författare Annica Carlsson Bergdahl och butiksanställda Jessica Sahlström som medverkar i utställningen.

Utställningen visas på Forsviks bruk 14 maj–28 augusti och är gjord av Rot Produktion i samarbete med Länsmuseet Gävleborg och ABF med stöd av Arbetarrörelsens kulturfond, LO, Västra Götalandsregionen. Läs mer om utställningen...

Forsviks bruk har fri entré. Mer information om öppettider med mera hittar du på www.forsviksbruk.se


Detta är en nyhet/pressmeddelande från: VGR Kulturutveckling