TISDAG 19 APRIL 2022


Ashley Grove från Experience Nature (i röd tröja) med sin grupp brittiska fågelskådare vid Trandansen i början av april - Foto: Jessica Bergstrand

Brittiska fågelskådare besökte Trandansen

Intresset för Hornborgasjön och Trandansen hos brittiska fågelskådare håller i sig. Researrangören Experience Nature från Storbritannien besökte Hornborgasjön 2019 och hade ytterligare en fullbokad resa planerad 2020, men på grund av pandemin fick den ställas in. I början av april fick de möjlighet att återkomma med en grupp fascinerade brittiska fågelskådare.

Ashley Grove som är researrangör och ägare av Experience Nature är mycket glad för att kunna komma i gång igen med gruppresorna till Trandansen. Tranan är en fågel som det endast finns ett fåtal av i Storbritannien och den är verkligen en sensationell syn för britterna. Ashely Grove tar med sina resenärer till Trandansen för att titta på det fantastiska skådespel med tusentals tranor som inte går att uppleva någon annanstans.

- Att dessutom få se så många som 15 000 tranor är en riktig hit. Även om det var snö så var det uppskattat. Många av resenärerna gillar att fotografera och tycker att snön ger en perfekt kontrast till bilderna. Två av gruppresans deltagare valde att ligga i gömsle och komma riktigt nära de stora tranorna. En något kylslagen upplevelse, men helt klart något utöver det vanliga, säger Ashley Grove.

Under vistelsen skådar de även fågel i området tillsammans med den lokala guiden Kent-Ove Hwass som tog med gruppen till Skövde övningsfält där de alla blev förtjusta över att få se fågelarten stenknäcka. Det blev också en tur till Havstenasjön i Skövde där fick de till sin glädje fick se svarthakedopping.

- Båda dessa arter är mycket ovanliga i Storbritannien, möjligtvis finns det ett fåtal i Skottland. Detta gör att det är mycket eftertraktade fåglar och det är just detta som fågelintresserade engelsmän vill se när de kommer hit, säger Kent-Ove Hwass.

Förutom fågelskådning paddlade några av de brittiska fågelskådarna kanot i ån Flian och trots nederbörd i form av snöblandat regn blev det en ”Once i a life time”-upplevelse för de som vågade testa. Gruppresan för de långväga fågelskådarna avslutades med ett besök och middag hos den lokala naturkonstnären Göran Löfwing.

- Ashley Grove var mycket nöjd med resan och han har redan flera bokade platser till 2023 års resa till Hornborgasjön, säger Jessica Bergstrand, destinationsutvecklare för Visit Hornborgasjön.


Detta är en nyhet/pressmeddelande från: Next Skövde