TISDAG 5 APRIL 2022


Klass 2C på Mössebergsskolan i Falköping med bidraget ”Skogens holk” - Klass 8F på Västra skolan i Falun med bidraget ”Bastuholken” - Klass 5B på Kvinnebyskolan i Linköping med bidraget ”Bee like a bird" - Foto/källa: Naturskyddsföreningen

SM i fågelholk: Vinnarna har korats – här är landets bästa fågelholkar

Sedan 2008 har Naturskyddsföreningen anordnat SM i fågelholk för att bidra till att minska fåglarnas bostadsbrist och för att engagera barn och unga i naturfrågor. I år inkom 500 bidrag gjorda av elever över hela Sverige, från förskolan till och med gymnasiet. Juryn utsåg 15 finalister – och nu har allmänheten röstat fram vinnarna som vi hittar i Huskvarna, Falköping, Linköping och Falun.

De 15 finalisterna har tävlat i tre olika kategorier: förskoleklass – årskurs 3, årskurs 4–6 och årskurs 7-gymnasiet. Här har allmänheten haft det avgörande ordet. I en öppen omröstning som har pågått mellan den 23 mars och 3 april har det varit fritt fram för den som vill att rösta på sin favoritholk.

- Jag vill rikta ett stort grattis till de välförtjänta vinnarna. Det är fantastiskt kreativa fågelholkar som har vunnit. Övriga finalister ska också ha en stor eloge, för jättefina bidrag! Tack vare dem har vi återigen kunnat rikta ljuset mot fåglarnas situation och den biologiska mångfalden, säger Karin Lexén, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen.

Utöver allmänhetens favoriter, har årets jury även delat ut ett specialpris till de som har gjort en särskilt viktig insats för fåglarna.

- Även om väldigt många fåglar gynnas av fågelholkar, är vissa i större behov av dem än andra. Svartvit flugsnappare, stare och tornseglare är alla rödlistade arter som behöver hjälp, för att lyfta några exempel. Det moderna skogsbruket har gjort att många fågelarters naturliga bomiljöer inte finns kvar. Därför är det positivt att så mycket som 80–90 procent av alla fågelholkar blir bebodda, vilket säger något om hur viktig insats det här är för vår biologiska mångfald, säger Karin Lexén.

Och vinnarna är…

Förskoleklass–årskurs 3: Klass 2C på Mössebergsskolan i Falköping för bidraget ”Skogens holk”. De fick 49 procent av rösterna i sin kategori.

Årskurs 4–6: Klass 5B på Kvinnebyskolan i Linköping för bidraget ”Bee like a bird”. De fick 44 procent av rösterna i sin kategori.

Årskurs 7–gymnasiet: Klass 8F på Västra skolan i Falun för bidraget ”Bastuholken”. De fick 53 procent av rösterna i sin kategori.

Årets specialpris: Särskolan på Sanda utbildningscentrum i Huskvarna för bidraget ”Trafikljuset”. Holken, som har en inbyggd kamera, kommer att sättas upp i ett träd på skolgården. Där ska eleverna följa en häckande fågels årscykel från ägg till flygfärdiga ungar. Eleverna har också byggt och satt upp holkar för fladdermöss och vilda bin på skolans innergård. Som om inte det vore nog har särskolan även en egen skog utanför Jönköping där de gynnar den biologiska mångfalden genom att sätta upp olika holkar och bon.

Juryns motivering för specialpriset lyder:

Hur bor fåglarna? Med denna enkla fråga har elever vid Sanda utbildningscentrum tagit sig an de större samhällsfrågorna om hur vi människor förhåller sig till djur och natur. Med kreativitet, nyfikenhet och lekfullhet har de tillsammans gjort stora insatser för både fåglar, fladdermöss och vilda bin. Det vinnande bidraget ”Trafikljuset” får stå som symbol för alla de insatser som elever och lärare vid Sanda utbildningscentrum har gjort för naturen. Juryn är djupt imponerad och vill uttrycka sin beundran för dessa insatser. Sanda står upp för naturen – tillsammans. GRATTIS.

Samtliga vinnare kommer få diplom och priser skickade till sig. De finalister som inte vann delar på andraplaceringen.

Årets jury



Detta är en nyhet/pressmeddelande från: Naturskyddsföreningen