SÖNDAG 30 JANUARI 2022


Kragsepia som gömmer sig i mjukbottnen i akvariet på Havets Hus - Foto: Helen Sköld/Havets Hus

Ny skygg bläckfiskart på Havets Hus!

Havets Hus har fått en ny invånare av en lokal yrkesfiskare. Det är en Kragsepia, Rossia Sp. En bläckfiskart som inte funnits i akvariet tidigare.

Kragsepia blir ca 10 cm långa och har 10 armar, åtta tydliga armar och två ofta gömda armar som man kallar för fångstarmar. Fångstarmarna är längre en de andra åtta så de används för att fånga djur på längre avstånd oftast blixtsnabbt så bytet inte hinner reagera.

I Sverige har vi två arter av Kragsepia, Slät (R. Macrosoma) och Knottrig (R. Palpebrosa) Kragsepia. Den nya bläckfisken är förmodligen en slät Kragsepia. Dessa bläckfiskar lever ofta djupt ner, under 50 meter och ner till 900 meter djup. De lever på mjukbottnar där de kan gräva ner sig, ofta ser man bara två ögon som sticker upp ur leran.

Denna art är inte ovanlig i våra vatten och klassas som livskraftig. Vad som är ovanligt är att den fångats av fisket även om den kan fastna i bottentrålarna och kräftburarna. Det finns inget stort kommersiellt fiske av denna art, man äter den sällsynt i visa medelhavsländer.

Även om den klassas som vanlig i Sverige så vet vi väldigt lite om denna art. Det som är vanligt med den här gruppen av bläckfisk är att de är kortlivade och lever ofta inte mer än ett till två år, de dör ofta strax efter parningen och äggläggningen. Honan lägger ofta 30–40 ägg på hårda ytor, ofta i snäckskal. Äggen kläcks efter ca 45 dagar och de blir fullvuxen efter ca 8 månader, hur snabbt de utväxlas är beroende av temperaturen så de som lever i medelhavet utvecklas oftast snabbare än de som lever här i Sverige där vi kalare vatten. Den jagar förmodligen mest kräftdjur och havsborstmaskar som lever på djupa lerbottnar och simmar helst inte i den fria vattenmassan utan stannar närmare botten.

På Havets Hus lever den i det stora unika lerakvariet som stod klart förra året. Där kan den gräva ner sig i leran. Den rör sig väldigt lite på dagen, men när belysningen släcks så blir den mer rörlig och letar efter byten den kan ta. Den får frysta räkor som placeras i akvariet strax innan det släcks. Med lite tur kan man se denna bläckfisk sitta nära glaset, förmodligen delvis nedgrävd.


Detta är en nyhet/pressmeddelande från: Havets Hus