TISDAG 21 DECEMBER 2021

Nu vänder det och går mot ljusare tider - idag infaller vintersolståndet

Det känns som om man bara upplever mörker i denna årstid, dagarna är korta och det verkar som kväll redan tidigt på eftermiddagen. Men idag kan vi glädjas lite vi som uppskattar ljuset framför mörkret, idag vänder det mot ljusare tider då vi nu nått fram till dagen för vintersolståndet.

Idag, närmare bestämt tisdagen den 21 december 2021 klockan 16.59 infaller vintersolståndet. Och vintersolståndet är ju egentligen ingen specifik dag utan en tidpunkt, den tidpunkt på året när jordens rotationsaxel lutar som mest bort från solen och därför tar vi emot minsta möjliga mängd med dagsljus. Nästa år infaller vintersolstånd den 21 december klockan 22.48.

Detta är årets kortade dag, den mörkaste av alla, och natten den längsta. Men om den just är årets mörkaste dag är ju en sanning med modifikation, det beror ju på vädret, men när man säger att det är årets mörkaste dag så menar man helt enkelt att solen går upp och ner med minst antal timmar emellan och det är den dagen som har minst möjliga soltimmar helt enkelt.

Nu kan vi glädjas åt att det bara blir ljusare hela tiden, redan i morgon får vi lite mer dagsljus, om än med bara några få sekunder. Den ljusa årstiden kommer nu att härska fram till sommarsolståndet infaller tisdagen den 21 juni 2022 klockan 11.13, sen går vi in i mörkret igen.