MÅNDAG 20 DECEMBER 2021


Foto/källa: Karolinska Universitetssjukhuset

Ny typ av sjukvårdshelikopter ger intensivvård under transport

Karolinska Universitetssjukhuset blir först i Sverige med en ny slags sjukvårdshelikopter som kan ge de mest svårast sjuka patienterna avancerad vård även i luften. Helikoptern kan hämta patienter från hela landet till Karolinska.

Leverantören Babcock och Karolinska har tecknat avtal om drift och leverans av en helikopter Agusta Westland 139 (AW 139). Redan i mars 2022 kommer Karolinska att få tillgång till en temporär helikopter, för att efter årsskiftet 2022–23 få leveransen av den permanenta helikoptern.

- Karolinska blir först i Sverige med denna typ av helikopter som är unik i sitt slag då personalen i den kan ge de mest sjuka patienterna sjukvård ombord på ett sätt som hittills inte varit möjligt, som till exempel ECMO-vård, säger Lars Falk, verksamhetschef Intensivvård och Transport, och fortsätter:

- Med den nya helikoptern når vi snabbare fram till sjukhusen, detta eftersom vi inte behöver lasta om som vi gör idag när vi flyger med flygplan.

En annan fördel med AW 139, som är avsevärt både större, tyngre och har betydligt större utrymmen än en ordinarie ambulanshelikopter, är att den är byggd för att klara mycket svåra väderförhållanden.
- Dessutom har den ett eget avisningssystem som gör att den även klarar svår vinterväderlek och stormar. Allt sammantaget fungerar helikoptern i princip som en flygande intensivvårdsavdelning, säger Lars Falk.

För ytterligare information kontakta: Lars Falk, verksamhetschef Intensivvård och Transport, 070-750 55 01, lars.falk@regionstockholm.se

Helikopter Babcock Agusta Westland (AW 139)Detta är en nyhet/pressmeddelande från: Karolinska Universitetssjukhuset