SÖNDAG 19 DECEMBER 2021


Foto från Pixabay

Pensionsfrågan avgör valet 2022 för var femte svensk

Pensionsfrågan står högt upp på dagordningen inför nästa års val. Fler än åtta av tio, 84 procent, tycker att det är en viktig valfråga. Och för en femtedel av svenskarna, 21 procent, kan den helt avgöra vilket parti de röstar på. Det visar PRO:s Pensionärsbarometer, som bygger på en ny Sifoundersökning.

– Om mindre än ett år är det val och det är hög tid att Sveriges politiker tar pensionsfrågan på allvar. Ingen ska behöva oroa sig över att pengarna inte räcker till en julklapp till barnbarnet. Alla ska kunna leva på sin pension, säger Christina Tallberg, ordförande PRO.

PRO:s Pensionärsbarometer undersöker allmänhetens syn på viktiga frågor för pensionärer. Den senaste Sifoundersökningen visar att fler än åtta av tio svenskar i alla åldrar, 84 procent, tycker att pensionsfrågan är en ganska eller mycket viktig valfråga.

Men pensioner ses inte bara som viktigt, utan är dessutom en helt avgörande valfråga för många. Var femte svensk, 21 procent, svarar att pensionsfrågan skulle kunna avgöra vilket parti de röstar på i valet 2022. 15 procent i åldern 18–29 ser det som en avgörande valfråga, jämfört med 31 procent i åldern 65–79 år.

– Den allmänna pensionen måste höjas, för det är orimligt att inkomsten halveras när du går i pension. Det främsta problemet är att pensionssystemet är underfinansierat och därför måste inbetalningarna till systemet öka. Höjda avgifter till pensionssystemet kan göra stor skillnad i pensionskuvertet för många, säger Christina Tallberg.

Om Pensionärsbarometern:

PRO:s Pensionärsbarometer undersöker allmänhetens och de egna medlemmarnas syn på viktiga frågor för pensionärer. Den webbaserade undersökningen genomfördes av Sifo under 17–26 september 2021. 1 000 svenskar svarade på frågorna med följande resultat:

Om ett år är det val. Hur viktig eller oviktig tycker du att frågan om pensioner är som valfråga?
  • Mycket viktig: 34 procent
  • Ganska viktig: 50 procent
  • Ganska oviktig: 13 procent
  • Mycket oviktig: 1 procent
  • Tveksam, vet ej: 3 procent
Skulle pensionsfrågan kunna avgöra vilket parti du röstar på i valet 2022?
  • Ja: 21 procent
  • Nej: 68 procent
  • Röstar inte: 1 procent
  • Tveksam, vet ej: 10 procent


Detta är en nyhet/pressmeddelande från: PRO