LÖRDAG 18 DECEMBER 2021


Tomte vid öppen spis, av John Bauer. Göteborgs konstmuseum - Foto: Hossein Sehatlou, Göteborgs konstmuseum. CC BY 4.0

Högupplösta julklappar från Göteborgs museer

Som en julklapp till alla som är intresserade av konst, design och kulturhistoria släpper nu Göteborgs museer drygt 2021 högupplösta bilder för fri användning på Wikimedia Commons. Här samsas konstverk av John Bauer och Rembrandt van Rijn med fartygsfotografier från Svenska Amerika Linien, jubileumsutställningen 1923 – och design från olika epoker.

Under 2021 har museerna i Göteborgs Stad (Röhsska museet, Göteborgs konstmuseum, Sjöfartsmuseet Akvariet och Göteborgs stadsmuseum) inventerat bilder med så kallad utslocknad upphovsrätt som nu publiceras på Wikimedia Commons genom projektet 2021 bilder år 2021.

– Att fritt tillgängliggöra bildmaterial ur samlingarna kan bidra till kunskapsuppbyggnad, väcka nyfikenhet och inspirera till eget skapande. Äntligen tar vi nu ett första steg i det strategiska arbetet med att tillgängliggöra det kulturarv Göteborgs museer förvaltar, säger Britta Söderqvist, avdelningschef, Göteborgs museer och konsthall.

En resurs för lärande och upplevelser med internationell räckvidd

Allt fler museer och kulturarvsinstitutioner går mot att fritt tillgängliggöra bildmaterial ur sina samlingar. Det handlar om att skapa en ökad tillgänglighet, större synlighet och demokratisk spridning av det kulturarv som museerna förvaltar. Det skapar också bättre förutsättningar för skolelever, forskare och en intresserad allmänhet att använda kulturarvet – både nationellt och internationellt. Mångfalden i bildmaterialet som nu finns tillgängligt gör också att museernas verksamhet har potentialen att nå ut betydligt bredare än till de redan kulturintresserade.

Museerna i Göteborgs Stad har arbetat nära Wikimedia Sverige, som bistått med kunskap och verktyg för massuppladdning av bilder. Syftet har varit att personal på museerna ska lära sig systemen för vidare uppladdning av bilder med fri användning som en löpande del av verksamheten.

– Museer är Wikimedia-rörelsens självklara partners, med den mängd material och kunskap de förvaltar. Det har varit jätteroligt att stötta Göteborgs museer i deras resa mot att bidra till Wikimedias plattformar. För många är Wikipedia första källan till kunskap, så det är inte konstigt att fler och fler kulturarvsinstitutioner väljer att dela med sig av sitt material där. Och vi hjälper dem mer än gärna på vägen, säger Alicia Fagerving, Wikimedia Sverige.

Licensiering av bilderna

Bilderna är licensierade med Creative Commons BY 4.0 alternativt Public Domain när det är möjligt. CC BY 4.0 innebär att användaren har möjlighet att använda, dela och bearbeta bilden men behöver ge ett erkännande till upphovspersonen/institutionen.

Samtliga uppladdade bilder från Göteborgs museer finns här.


Detta är en nyhet/pressmeddelande från: Göteborgs Stad