ONSDAG 15 DECEMBER 2021


Bland Anders många självporträtt sticker den här bilden ut - Foto: Anders Karlsson - Källa: Västergötlands museum

Knäpp knäpp knäpp, en ny utställning om bygdefotografen Anders Karlsson på Skövde stadsmuseum

Vem var Anders Karlsson? En särling, en ensamstående, kringflackande, excentrisk suput? Ett original, en frihetstörstande, knäpp och gudabenådad begåvad konstnär?

På lördag 18 december är det vernissage på Skövde Stadsmuseum för utställningen om Anders Karlssons liv och verk. Utställningen är producerad av Västergötlands museum.

Bygdefotografen Anders Karlsson skildrade människor i vardag och fest under en lång period mellan år 1920 och 1960. Med nyfikenhet åkte han runt på sin cykel, senare lättviktare, och förevigade människor och gårdar runtom i Västergötland. Hans tekniskt intressanta och fotografiskt nydanande bilder lockar betraktaren in i historien. Han hade med sig fotolabbet ut i fält och började tidigt retuschera sina bilder. Kommentarer och datum ristade han in direkt i negativen.

I bilderna möter vi människor från förr på ett sätt som vi inte sett dem förut. De känns levande. De verkar ha roligt. Vi kan se fattigdomen och den tuffa vardagen, men Anders fotografier fångade också något annat – glädjen i det enkla med vänner, familj, barn och djur.

Anders Karlsson föddes i Tanum 1893, bosatte sig som vuxen i Grebbestad, Göteborg, Alingsås, Falköping, Götene, Kristinehamn, och så småningom i Götlunda norr om Skövde där han gick bort, 74 år gammal. Istället för pensel och duk som ”gåramålarna” använde hade han sin bälgkamera och glasplåtar.


Detta är en nyhet/pressmeddelande från: Skövde kommun