ONSDAG 8 DECEMBER 2021


Norska Kystvaktens KV Bergen utanför Göteborg 2016 - Foto: Kustbevakningen

Utmaningarna ökar på Almirante Storni

Indikationer på en ökad värmespridning tillsammans med sämre väder gör att läget är bekymmersamt. Resursförstärkning är på väg från Norge.

Efter ytterligare en värmeundersökning av Polisens helikopter under morgonen, finns indikationer på en värmespridning i lasten. Fortfarande är det lasten som brinner.

– En värmespridning är allvarlig. Det handlar om en ökad risk för eskalering och risker för fartyget som har 600 ton bränsle ombord, säger Jesper Bäckstedt, räddningsledare på Kustbevakningen.

– Vi jobbar nu intensivt med alla inblandade för att komma framåt i den här situationen, säger Jesper Bäckstedt.

Kustbevakningen ser kontinuerligt över möjligheterna att kunna få fartyget till lugnare vatten eller till kaj. Det skulle skapa bättre förutsättningar för släckning och eventuell räddning, samt för andra åtgärder som kan komma att behöva vidtas.

KV Bergen på väg för att understödja

Efter en förfrågan om resurser från våra grannländers kustbevakningar, är norska Kystvaktens KV Bergen på väg till positionen utanför Vinga. KV Bergen väntas anlända under onsdagskvällen och förstärker Kustbevakningens fartyg som sedan i lördags varit på plats vid olycksplatsen.

– I den starka vinden, och den låga temperaturen, börjar våra egna fartyg nu bli rejält nedisade. Det för konsekvenser för materielen ombord, säger Jesper Bäckstedt.

Inom ramen för Bonn-överenskommelsen, ett samarbete om att dela resurser i miljöräddningsoperationer i Nordsjöområdet, har Norge svarat på en förfrågan och skickar ett av sina kustbevakningsfartyg med motsvarande kapacitet att bekämpa storskaliga bränder som Kustbevakningens.

– Det är en välkommen förstärkning som ökar uthålligheten totalt för alla som deltar i släckningsarbetet, säger Jesper Bäckstedt.


Detta är en nyhet/pressmeddelande från: Kustbevakningen