TORSDAG 25 NOVEMBER 2021


Foto från Pixabay

30 miljoner liter julmust – bryggeriernas uppskattade bidrag till det svenska julbordet

Vi svenskar håller våra traditioner kära, inte minst gäller det julbordet. Här hittar vi historiska smaker som levt genom generationer. Till sillen, skinkan, vörten och köttbullarna serverar vi helst favoriter från våra bryggerier. Och störst av allt är julmusten som lockar såväl barn som vuxna.

Musten har en unik roll på det svenska julbordet. Drycken uppfanns på 1920-talet som ett alkoholfritt alternativ till ölen av svensken Harry Roberts, AB Roberts. Humle och malt ger drycken den mustiga smaken.

- Tack vare att vi i Sverige har så många bryggerier har utbudet på must växt drastiskt senaste åren, så gott som varje region har en eller flera lokala varianter. Idag har julmusten ett bredare smakspann med olika intensiva smaksättningar där vissa lämpar sig bättre för barn och andra för vuxna. Generellt är julmusten en bra måltidsdryck till julbordets intensiva och ofta salta eller söta smaker. Dessutom är den naturligt alkoholfri, förklarar Sanna Lindberg, dryckesjournalist och ölexpert.

Även det svenska ölet har en självklar plats på julbordet. Normalt sett väljer vi svenskar helst ljus lager när vi köper öl. Smakkategorin står för 86% av ölförsäljningen på Systembolaget. Men när det lackas mot jul väljer vi vårt traditionella svenska julöl, dvs mörk lager i sötare stil.

- Öl är en central del av vår matkultur och passar bra i det svenska köket. Beskan gifter sig med den salta, feta mat som vi ofta hittar bland klassikerna. Bäst till traditionell julmat är mörk lager, brown ale och porter. Idag finns en stor bredd både vad gäller alkoholstyrka och smakstilar och långt ifrån allt med julig etikett är en mörk lager – så det kan vara bra att ta en extra titt på både stil och alkoholhalt innan man öppnar ölen, tipsar Sanna Lindberg.

Att öl är en uppskattad måltidsdryck visar också en opinionsundersökning som genomfördes av Novus på uppdrag av Sveriges Bryggerier tidigare i år. 51 procent av de tillfrågade uppger att de främst dricker öl för att det är gott till mat och tilltugg.

- Vi ser att försäljningen av alkoholfri öl stadigt ökar, vilket visar att att andra aspekter än just alkoholen är viktigt. Här har bryggerierna gjort ett stort jobb med att ta fram smakliga alkoholfria alternativ, säger Anna-Karin Fondberg, VD på Sveriges Bryggerier.

Sedan år 2000 har vi gått från 20 bryggerier i Sverige till idag över 400, vilket breddat utbudet av olika sorters julöl. Nu kan du hitta fantastiska jultolkningar av allt från stout och veteöl till IPA av varierande alkoholstyrka.

Julbordsfakta från bryggerierna:

Must

Öl
  • Det svenska ölets historia går tillbaka till vikingatiden, då man drack mjöd.
  • Bryggerierna skapar öl för alla smaker, maträtter och tillfällen; fruktiga, friska, beska, söta, ljusa, mörka, starka och svaga.
  • Alla dessa öl bryggs genom att man varierar de fyra basingredienserna: malt, vatten, humle och jäst. I många fall tillsätter man även smak med frukt, kryddor och dyl.
  • Den mest sålda smaktypen i Sverige är ljus lager.
  • Traditionell svensk julöl är kategoriserad som mörk lager i sötare stil.
  • Sveriges över 400 bryggerier har tillsammans skapat en stor bredd av julöl.


Detta är en nyhet/pressmeddelande från: Sveriges Bryggerier