ONSDAG 24 NOVEMBER 2021


Det blev varken Elån Plask, Queen Elizabåt eller Boaty McBoatface när göteborgarna tävlade om att hitta bästa namnet till Västtrafiks nya elfärja. Det blev Eloise - Foto: Eddie Löthman

Stort intresse när göteborgarna namngav ny elbåt

Intresset för att vara med och döpa Västtrafiks nya elfärja var rekordstort. Nu har en vinnare i tävlingen utsetts och det nya tillskottet i färjefamiljen blir en Eloise. Färjan kommer till sommaren.

Det var andra gången som Västtrafik vände sig till allmänheten för att genom en namntävling bjuda in göteborgarna till att vara med och döpa en ny elfärja. Förra gången, när elfärjan Elvy fick sitt namn, skickades 2 600 bidrag in. Den här gången var det nästan dubbelt så många, hela 4 582 stycken.

– Det var nästan 100 personer som föreslagit Eloise och det var en favorit även hos juryn. Vi är väldigt glada över att ha hittat ett namn tillsammans med resenärerna som passar bra ihop med syskonbåtarna, säger Johanna Eriksson Eknander, affärschef för båttrafiken på Västtrafik.

Queen Elizabåt eller Glenn-Elen

Bland namnförslagen fanns också en hel del göteborgshumor: Glenn-Elen, Queen Elizabåt, Elån Plask och Gör-El är några exempel.

Den lyckliga vinnaren, som var först med att skicka in Eloise som förslag, är Lisbeth Gustafsson från Rörö. Hon belönas med ett 30-dagars periodkort och en inbjudan till namngivningsceremonin.

– Namnet bara kom, jag tänkte på el, att Eloise är en glad sång och att det är lätt att säga. Det känns väldigt festligt att ha vunnit, säger Lisbeth Gustafsson.

Särskilt anpassad för cyklar

Hur Eloise ska trafikera älven är ännu inte bestämt, men färjan sätts i trafik till sommaren 2022. Den är av samma modell som Elvy, men har 25 procent bättre batterikapacitet. Färjan är ännu ett steg mot att all Västtrafiks stadstrafik ska vara elektrifierad till 2030.

– Det här blir den fjärde av våra färjor som är särskilt anpassad för pendeltrafik över älven med gott om plats för passagerare och cyklar. Det gör det lättare att bo och jobba på olika sidor av Göta älv, säger Johanna Eriksson Eknander.

Fakta elhybridfärjan Eloise:
  • Dimensioner: 33 meter lång och 9 meter bred
  • Hastighet: 11 knop
  • Antal passagerare: 298
  • Antal cyklar: 80


Detta är en nyhet/pressmeddelande från: Västtrafik