ONSDAG 3 NOVEMBER 2021


En av Tekniska museets äldsta bilar varvar upp för vetaranbilsrally - Foto: Anna Gerdén, Tekniska museet

120-årig Renault redo för brittiskt rally

På söndag den 7 november går startskottet för det anrika rallyt London to Brighton Veteran Car Run. Med i startfältet vid Hyde Park står Tekniskas vita Renault från 1901, en av museets äldsta bilar som också valts ut av arrangörerna för en särskild uppvisning på Regent Street under lördagen.

Drygt 300 bilar deltar i söndagens rally mellan London och Brighton. Ända sedan 1927 har London Brighton Veteran Car Run årligen samlat bilar från hela världen i ett 87 kilometer långt rally för bilar tillverkade före 1905. Den högsta tillåtna hastigheten är 30 kilometer i timmen och i banans backigare delar brukar publiken behöva hjälpa till att putta på. Tekniska museet har sedan 2018 deltagit med flera olika bilar ur samlingarna.

Redan på lördag visas ett urval med de mest intressanta ekipagen upp på Regent Street Motor Show i huvudstaden, däribland Sveriges äldsta bevarade Renault. Bilen, en vit vagn med två säten i en helt öppen kaross i trä är tillverkad av bröderna Renault i Frankike år 1901. Den har 4,5 hästkrafter och har en toppfart på 35 kilometer i timmen. Fordonet ingår i Tekniska museets föremålssamling sedan 1928.

I samarbete med Motorhistoriska Riksförbundet och Bil- och Teknikhistoriska Samlingarna i Köping har Tekniska museet fått bilen startklar, men fortfarande är det mycket som ska klaffa för att bilen ska ta sig hela vägen från Hyde Park till målgången i Brighton.

Del av museets “Handling Collection”

Det är inte helt självklart för ett museum att ställa upp i ett rally med klenoder som de här tidiga fordonen. Bilarna är en del av Tekniska museets satsning på att skapa en Handling Collection, utvalda föremål som tål att starta upp och användas, något som ännu inte är särskilt vanligt på museerna.

- Att få höra, känna, lukta och se bilarna på det här sättet bygger en mycket starkare relation, och det är just relationen tillsammans med kontexten som gör tinget till ett föremål, säger Christian Stadius, chef för Kunskap och Samlingar på Tekniska museet.


Detta är en nyhet/pressmeddelande från: Tekniska museet