SÖNDAG 31 OKTOBER 2021


Foto/källa: AB Göta kanalbolag

Sveriges längsta trädallé får nya trädfaddrar

Längs hela Göta kanal sträcker sig Sveriges längsta trädallé. De över 16 000 träden är inte bara vackra, utan utgör även en viktig del av det historiska byggnadsverket. Rötterna hjälper till att stötta upp kanalbanken och förhindrar på så sätt att den rasar ned i kanalen. Med andra ord är trädallén en mycket viktig del av Göta kanal, utsedd till Årtusendets Svenska Byggnadsverk år 2000.

Men tyvärr är många av de gamla träden längs kanalen döende och trädallén är i ständigt behov av förnyelse. AB Göta kanalbolag erbjuder därför både privatpersoner och företag möjligheten att bevara ett svenskt kulturarv och samtidigt bidra till en bättre miljö genom att bli trädfaddrar. Detta innebär att man bidrar till återplanteringen av träd längs Göta kanal. Det är möjligt att skänka flera hela träd eller upp till fyra andelar i ett träd.

–Det är populärt att skänka detta som en gåva till jubileum, dop, begravningar eller liknande högtidsdagar. Vi märker också att det blir mer och mer vanligt att företag köper träd i julklapp till sina anställda säger Roger Altsäter, VD på Göta kanalbolag.

Varje år blir alla nya trädfaddrar inbjudna till en trädplanteringsceremoni där träden planteras. Dessutom bjuds det på fika och skjuts kanonsalut. Detta sker på två ställen längs kanalen, denna gång i Lyrestad i Västergötland och Loddby bro i Östergötland. Under veckan planterades lönn och oxel på respektive plats och många trädfaddrar var med och hjälpte till.

En som var på plats vid Loddby bro för att hjälpa till med trädplanteringen heter Conny Tillberg. Han har länge tänkt att han vill stötta projektet med återplantering av trädallén, då han åkt mycket på Göta kanal som trubadur. I år bestämde han sig och blev tillsammans med sina fyra barn en av årets trädfaddrar i Östergötland.

En annan av årets trädfaddrar heter Allan Morse från Australien, som åkte på Göta kanal med M/S Wilhelm Tham 2010 och 2011. Han har dessutom besökt kanalen under en bilsemester i april 2019 och kände då att han gärna ville besöka kanalen igen.

–I have enjoyed visiting the area in Spring and Summer and hope to visit again during Winter and Autumn. I am thrilled to be able to support the preservation of such an historic and beautiful feature of the Swedish countryside.

Med andra ord finns det många olika anledningar till att bli trädfadder längs Göta kanal. Möjligheten finns tillgänglig året om och beställning görs via www.gotakanal.se. Kanske den perfekta hållbara julklappen för den som redan har ”allt”?


Detta är en nyhet/pressmeddelande från: AB Göta kanalbolag