MÅNDAG 25 OKTOBER 2021


Storasyskonet Elvy på väg mot Hisingen - Foto: Eddie Löthman

Vad ska Göteborgs nya elfärja heta?

Snart kommer en ny elfärja till Göta Älv. Nu vänder sig Västtrafik till göteborgarna för att få hjälp att namnge den nya båten i en namntävling.

Senast 2018 hjälpte stadens invånare och kollektivtrafiksresenärer till med att namnge elhybridfärjan Elvy. Innan dess hade de bidragit med namnförslagen till både Älveli och Älvfrida, som också trafikerar Göta älv. Nu är det dags igen.

– Den här färjan tillhör på sätt och vis göteborgarna och då är det inte mer än rätt att de får föreslå namnet. Vi hoppas att många engagerar sig, så att juryn får mycket att välja på. Färjan kommer att köra över älven i många år framöver, då är det förstås trevligt om vi kan ge den ett fint namn, säger Johanna Eriksson Eknander, affärschef på Västtrafik.

När Elvy skulle få sitt namn var engagemanget stort. Över 1 200 unika namnförslag trillade in.

Bättre batterier

Den nya elhybridfärjan är av samma modell som sin syskonfärja Elvy, men kan laddas snabbare och har 25 procent mer batterikapacitet.

– Det här blir fjärde färjan i en serie som är särskilt anpassad för pendeltrafik över älven, med gott om plats för passagerare och cyklar. Den stora skillnaden jämfört med föregångaren är att den har bättre batterikapacitet och kan köra längre med eldrift, näst intill ljudlöst och bullerfritt. Älvstaden växer fram längs båda sidor och det kommer att krävas mer kollektivtrafik till och från innerstaden, säger Johanna Eriksson Eknander.

Sjösätts nästa år

Den nya elhybridfärjan levereras till sommaren och blir ytterligare ett steg i Västtrafiks elektrifieringsresa.

– Eldrivna fordon är avgörande för att vi ska nå våra miljö- och klimatmål. Senast 2030 ska all vår stadstrafik vara elektrifierad, säger Johanna Eriksson Eknander.

På vilken linje färjan ska trafikera i älven är ännu inte helt bestämt.

Månadskort i vinstpotten

Det vinnande bidraget belönas med ett 30-dagars periodkort och en inbjudan till namngivningsceremonin. Namntävlingen startar den 20 oktober och pågår till och med den 10 november. För mer information, se www.vasttrafik.se/tavling.

Fakta om den nya elfärjan:
  • Dimensioner: 33 meter lång och 9 meter bred.
  • Hastighet: 11 knop.
  • Antal passagerare: 298.
  • Antal cyklar: 80.


Detta är en nyhet/pressmeddelande från: Västtrafik