SÖNDAG 24 OKTOBER 2021


Foto/källa: Kungliga Automobil Klubben (KAK)

Vi firar Bilens dag 28 oktober!

Den 28 oktober är det dags för Bilens Dag. Ett tillfälle att påminna om hur viktig bilen är för att livet ska fungera för många människor. KAK var en av instiftarna av Bilens dag som firats sedan 2010.

- Bilen innebär frihet att resa på sina egna villkor. Man slipper att anpassa sig efter tidtabeller och oavsett om man ska handla, åka till jobbet eller delta i någon fritidsaktivitet är bilens flexibilitet svårslagen, säger Anders Ydstedt, ordförande i KAK:s expertråd.

Bilen är populär. Aldrig tidigare har så många bilar rullat på våra vägar. En stor majoritet av svenskarna (78 procent) vill också äga sin egen bil. De flesta (64 procent) är också beroende av bilen för att vardagen ska fungera. Bilen behövs i hela landet, men på landsbygden finns inga alternativ. Vill man kunna ta sig till jobbet, skola och förskola är bilen ofta oersättlig. Men även i stan behövs bilen. Nästan tre av fyra (70 procent) i de tre storstadsregionerna Stockholm, Göteborg och Malmö anser att man vid nybyggnation skall planera så att det finns tillräckligt många parkeringsplatser både för boende och besökare.

- Bilen behövs i hela landet, men på landsbygden finns inga alternativ. Vill man kunna ta sig till jobbet, skola och förskola så behöver man bil. Elektrifieringen av fordonsflottan kommer förändra sättet vi förflyttar oss, men vi har inte råd att lämna stora delar av landet efter oss under omställningsperioden, konstaterar Anders Östberg som är ansvarig för opinion och kommunikation på Motorbranschens Riksförbund (MRF) som var initiativtagaren till Bilens dag 2010.

Bilarna blir också allt säkrare både för de som sitter inuti och andra trafikanter. Samtidigt behöver mer göras för bättre trafikutbildning i skolorna inte minst, en fråga som KAK längre drivit.

På hemsidan för bilens dag lyfter man fram den teknikutveckling som pågår. Fordonen blir allt miljövänligare. Mycket av det vi idag ser som ett problem med bilismen – miljöpåverkan, oväsen och olyckor – håller på att lösas med teknikens hjälp. ”Vi har en utsläppsfri individuell mobilitet inom synhåll, nu är det viktigt att inte sätta käppar i däcket för utvecklingen”.

De genomsnittliga koldioxidutsläppen från nya personbilar i Sverige minskade med 38 procent under perioden 2005-2019. Det är mer än EU-snittet, som ligger på 24 procent under samma period. Utvecklingen går framåt med stormsteg, och den utsläppsfria mobiliteten kommer vara en realitet inom en överskådlig framtid.

Det finns många sätt att fira Bilens dag. Kanske blir det en utflykt i familjebilen eller så får pärlan i garaget lite extra omsorg? Hur du än väljer att fira så bilen en fantastisk uppfinning som är värd att uppmärksammas.

Läs mer på www.bilensdag.se

Fakta:
Bilens Dag instiftades 2010 av Kungliga Automobil Klubben (KAK), Motorbranschens Riksförbund (MRF) tillsammans med Bil Sweden, Motormännen (numer förbundet M-Sverige), Motorförarnas Helnykterhetsförbund (MHF), och Motororganisationen FMK.


Detta är en nyhet/pressmeddelande från: Kungliga Automobil Klubben (KAK)