ONSDAG 6 OKTOBER 2021


Bild av Erik Karits från Pixabay

Jägarnas julafton har fått nytt datum

Den svenskaste av jakter är här igen. Men till skillnad från tidigare år är det inte längre älgjaktspremiär andra måndagen i oktober. Nej. I år tar vi helg älg redan nu på fredag.

Från och med i år så startar alltså den årliga älgjakten (i södra och mellersta Sverige) redan nu på fredag. 8 oktober är nya datumet att ringa in med orange signalfärg i almanackan.

I Sverige finns över en kvarts miljon älgjägare. Och även om septemberjakten i norr lockar mängder av jägare så har majoriteten länge haft andra måndagen i oktober som startskott.

Men från och med i år är det alltså ändrat till fast datum.

Värt att nämna är att restriktionernas hävande även färgar av sig på älgjakten. Efter ett år i pandemins skugga kan nu älgjaktslagen åter trängas i slaktbodarna och man behöver inte längre ha hundkoppels avstånd runt brasan.

Förra året sköts drygt 80 000 älgar och i år beräknas ungefär lika många landa i våra frysboxar. (Det motsvarar runt 80 miljoner portioner älgkött.)

Till sist kan vi nämna att den årliga älgjakten från och med i fjol även officiellt är en del av vårt kulturarv, då institutet för språk och folkminnen valde att klassa jakt med löshund som just detta.

För mer information kring älgjakten och det ändrade datumet kontakta er närmaste jaktvårdskonsulent eller jägare.

Kontaktpersoner hittar ni här


Detta är en nyhet/pressmeddelande från: Svenska Jägareförbundet