SÖNDAG 22 AUGUSTI 2021

… och så stod han där igen i sitt laboratorium, den svenska veterinärmedicinens fader …

På lördagen, 14 augusti, avslutningsdag för årets 1700-vecka i Skara, var huvudattraktionen professor Peter Hernquist. Gestaltad av en närmast porträttlik (!) Leif Olsson. En uppgift, som genomfördes med stor inlevelse, berättartalang och humor med förträfflig assistens av medlemmar ur Leifs Teater från Götene.

Peter Hernquist var en sann renässansmänniska i den bemärkelsen att han hade många yrken: veterinär, humanläkare, lärare, botaniker, musiker, filosof. Född 1726 i Härlunda i Västergötland. Efter folkskola och gymnasium följde, 1750, studier vid Uppsala universitet och universitetet i Greifswald i Svenska Pommern. Efter ytterligare studier i Frankrike återvände han till Sverige 1769. År 1773 utnämndes han till lektor i matematik, naturvetenskap och musik vid gymnasiet i Skara. Våren 1775 togs myndighetsbeslut om att starta en veterinärskola och botanisk trädgård i Skara. Detta var startskottet för svensk veterinärutbildning och svensk veterinärverksamhet. År 1778 utnämndes Hernquist till professor vid skolan.

Han var aktiv till hög ålder, bl a utarbetade han en plan för en lantbruksskola i Skara och deltog i förberedelserna för Skaraborgs läns Hushållningssällskap. Han avled 1808.

Och apropå aktiva äldre herrar! Detta gäller i allra högsta grad även Peter Hernquists alter ego – entertainern, regissören, skådespelaren, musikern och pedagogen Leif Olsson, som, efter föreläsningen i laboratoriet, minglade på den medeltida marknaden i Biblioteksparken som professor Hernquist, höll ett avslutningsanförande samt framförde arrangörernas tack till publiken.

För övrigt kan jag varmt rekommendera ett besök på Veterinärmuséet, om ni inte redan har upptäckt denna pärla; utvecklingshistoria, nostalgi, horror – där finns allt!

/Aino Ahlström