TISDAG 17 AUGUSTI 2021


Foto/källa: Sjöfartsverket

Isbrytaren Oden når Nordpolen för tionde gången

I går den 16 augusti kl 20.46 UTC kom den svenska isbrytaren Oden fram till Nordpolen för tionde gången. Det första besöket gjordes 1991 då Oden var det första icke-atomdrivna fartyget som nådde Nordpolen tillsammans med den tyska forskningsisbrytaren Polarstern. Sedan dess har Oden varit på Nordpolen 1996, 2001, 2004, 2005, 2009, 2012, 2016 och 2018.

- Isläget har varit ganska tufft under hela resan. Vi navigerar nu i isen runt Nordpolen och den är cirka 2,5 meter tjock. Vi firade Nordpolsbesöket med att bjuda in alla till bryggan för att se när GPS-mottagaren slog över från N89°59,9 för att sedan börja räkna ner igen på andra sidan klotet. Efter att vi passerat Nordpolen fick alla gå ut på isen. Odens kökspersonal bjöd på grillad korv och varm choklad, säger Mattias Petersson, kapten på isbrytaren Oden.

Besöket på Nordpolen sker inom forskningsexpeditionen Synoptic Arctic Survey som startade den 25 juli. Under expeditionen undersöker forskarna det marina ekosystemet mellan Grönland och Nordpolen med ett ambitiöst provtagningsprogram för hydrografiska, kemiska och biologiska parametrar.

Området är tidigare outforskat på grund av de svåra isförhållandena, men med hjälp av Oden kan forskarna för första gången samla in data här. Detta blir betydelsefullt för att förstå hur ekosystemet i centrala Arktis fungerar och påverkas av ett varmare klimat.

Om isförhållandena och vädret tillåter kommer Oden regelbundet förankra i isen i samband med att nio 24-timmars isstationer ska installeras. En av dessa sätts upp på Nordpolen. Syftet med stationerna är att inventera fiskbeståndet i centrala Arktis, bland annat med hjälp av en specialdesignad håv som mäter tio meter i diameter.

- Inledningen av expeditionen har gått bra. Datainsamlingen rullar på och vi är klara med en fjärdedel av provtagningarna. Vi har inte fångat fisk ännu, men förvånansvärt många räkor och pungräkor som utgör fiskens föda. Efter Nordpolen åker vi till Lomonosovryggen och det tidigare outforskade området som är vårt mål, säger Pauline Snoeijs Leijonmalm, professor i marin ekologi vid Stockholms universitet, som är Chief Scientist för forskningsexpeditionen.

Hemkomsten till Helsingborg är planerad till 20 september.


Detta är en nyhet/pressmeddelande från: Sjöfartsverket