MÅNDAG 28 JUNI 2021


Jonas Sundström, kommunalråd och Maria Karlsson, nyinflyttad anbudskonsult/egen företagare på en av samtalsbänkarna i Lidköping - Foto/källa: Lidköpings kommun

Samtalsbänkar för nya möten - alla ska känna sig välkomna i Lidköping

Minns ni att NLT skrev om att en del nyinflyttade lidköpingsbor upplever att det är svårt att komma in i gemenskapen och att det tar tid att skapa sig ett nytt umgänge i Lidköping?

- Det vill vi ändra på, alla ska känna sig välkomna i Lidköping. Kommunen kommer arbeta vidare med frågan framöver men som ett första litet steg redan i sommar vill vi presentera våra nya samtalsbänkar säger Jonas Sundström, kommunalråd.

Prata med någon du inte pratat med förut

Bänkarna är målade i en klarblå färg för att synas och de är placerade centralt i Lidköping. De är tänkta som en mötesplats i miniformat mellan människor som inte känner varandra ännu. Samtalsbänkarna är till för alla, sätt dig på en samtalsbänk och visa att du gärna vill prata med någon du inte pratat med förut.

- Det här är ett litet konkret sätt att bjuda in människor till nya kontakter och samtal. Vi som är Lidköpingsbor behöver bjuda till lite och visst kan de flesta av oss sätta oss på en bänk en stund för att prata med en person vi ännu inte känner fortsätter Jonas Sundström.

Det finns mycket att tycka om med Lidköping

Först ut att mötas på en av samtalsbänkarna är Jonas Sundström och Maria Karlsson, anbudskonsult/egen företagare, som flyttade till Lidköping eftersom kärleken vann över Borås.

- Det finns mycket att tycka om med Lidköping säger Maria. Närheten till Vänern naturligtvis, det är en stad med enorm potential. Jag skulle önska mer konst, även om den är inlånad, en stadskärna utan trafik, mer uteserveringar och caféer, blombutiker som kan flytta ut på sommaren. Det finns massor att göra.

- Kommunen kan skapa möjligheter, som de här bänkarna, men att träffa nya människor hänger mycket på mig som person, jag har svårt att lägga det ansvaret på kommunen. Jag behöver hitta aktiviteter och sammanhang som hjälper mig till kontakt med nya människor, ärligt talat så är det inte helt enkelt att hitta nya vänner som vuxen. Har man barn i skolåldern tror jag det är enklare, för då har du en hyfsat naturlig väg in bland andra människor konstaterar Maria.

I samtalet med Jonas gav Maria, som driver en konsultfirma med inriktning offentlig upphandling, Jonas några konkreta exempel på vad kommunen kan arbeta vidare med när det gäller tillgänglighet och näringsliv. Som nyinflyttad företagare har Maria många gånger upplevt att det svårt att komma i kontakt med kommunen.

Kanske får du en ny vän eller några bra råd

- Samtalsbänkarna är en möjlighet att knyta nya kontakter. Nya samtal leder till ökad förståelse och därigenom en bättre stad för alla. Vem vet, kanske får du en ny vän eller några bra råd? Maria gav många bra inspel på vad vi från vår sida kan göra för att bli ännu bättre avslutar Jonas Sundström.


Detta är en nyhet/pressmeddelande från: Lidköpings kommun