FREDAG 25 JUNI 2021


Bild av DoroT Schenk från Pixabay

En miljon doser givna och rekordmånga förstadoser nästa vecka

Västra Götalandsregionen har passerat över en miljon givna doser vaccin mot covid-19 och varannan invånare har fått sin första vaccindos. Nästa vecka skickas 72 380 förstadoser ut till vaccinatörerna i länet. De är flest antal förstadoser under en vecka sedan vaccinationen startade.

– Det är jätteroligt att vi både kan öka takten och sänka åldern för vilka som kan boka sig för vaccination. Att vaccinera sig är sommarens viktigaste aktivitet, säger Kristine Rygge, vaccinationssamordnare, VGR.

Totalt skickas 121 396 doser vaccin ut till vaccinatörerna i Västra Götaland nästa vecka och av dessa är 72 380 avsedda för dos ett. Fram till och med föregående vecka hade 49,5 procent av invånarna i Västra Götaland fått en första dos vaccin. 29,1 procent är fullvaccinerade.

Sedan starten av vaccinationerna mot covid-19 har VGR fram till föregående vecka gett totalt 1 077 866 doser vaccin. I och med denna vecka har mer än varannan invånare fått sin första dos.

– Det är en milstolpar värda att fira. Våra vaccinatörer gör ett fantastiskt jobb och vi jobbar intensivt för att få ut så mycket vaccin som möjligt. Vi har fortfarande en bra bit kvar till maxkapacitet och skulle kunna vaccinera ännu mer om vi hade mer vaccin, säger Kristine Rygge.

Under den gångna veckan har Västra Götalandsregionen sänkt åldern för de som kan boka tid för vaccinationen till födda 1981 och tidigare. Nästa vecka, onsdag 30 juni, sänks åldern ytterligare, till födda 1986 och tidigare.

– Det är viktigt för oss att ha ett högt bokningstryck. Därför kan enskilda vaccinatörer som märker att trycket minskar välja att själva gå vidare tidigare i åldersgrupperna. Men senast sista juni ska bokning för 35+ gälla i hela länet, säger Kristine Rygge.

Fakta vaccination:Detta är en nyhet/pressmeddelande från: Västra Götalandsregionen