ONSDAG 23 JUNI 2021


Foto/källa: Stefan Nilsson/SJ

Naturen mest populär - men storstad ökar som semestermål

För andra året i rad har SJ frågat över 3 000 resenärer hur pandemin påverkat deras semesterplaner och deras resvanor. Jämfört med för ett år sedan kan fler tänka sig resa utanför sitt närområde. Naturupplevelser och att träffa vänner och släkt är populärast, men intresset för storstadsemester ökar mest.

Det som sticker ut jämfört med för ett år sedan är framförallt att hälften, 50 procent uppger att de helt säkert kommer att göra en semesterresa i Sverige i år. Förra året vid samma tid vara det bara 19 procent som kunde säga det. I år är det också färre som uppger att semesterplanerna beror på myndigheternas rekommendationer, 33 procent jämför med 58 procent för ett år sedan.

De som vet att de ska göra en semesterresa har också bestämt sig tidigare än i fjol. 24 procent hade planerat sin semester före maj, jämfört med 11 procent förra året. Andelen som ännu inte vet om de ska planera en semester eller ej, har sjunkit från 28 procent förra året till 15 procent i år.

Det är inte längre lika intressant att semestra runt husknuten. I fjol kunde mer än varannan, 53 procent, tänka sig att semestra i sitt närområde. I år har den andelen sjunkit till 36 procent. Naturupplevelser och att besöka släkt och vänner är fortfarande den populäraste semesteraktivitet hos lite mer än hälften av de som svarat.

Intresset för att besöka en storstad har börjat komma tillbaka och är den semesterupplevelse som ökar mest, från 13 procent i fjol till 24 procent i år. Det är främst de över 39 år som är intresserade av storstadssemester i sommar.

- Att våra resenärer i högre grad planerar en sommarsemester och har gjort sin planering tidigare än i fjol är säkert ett tecken på att vaccinering har effekt och att många vill återgå till ett mer normalt liv. På SJ märker vi det på att fler tåg blir slutsålda. Den som inte bokat sin sommarresa än bör fundera på det, säger, Mats Almgren, Chef för SJs kommersiella trafik.


Detta är en nyhet/pressmeddelande från: SJ