TISDAG 22 JUNI 2021


Foto/källa: Sarah Billengren/Jönköpings läns museum

John Bauers sista pass har hittats

Bortglömt i en byrå i Karlsborg låg det. Det pass som Jönköpings berömda sagokonstnär John Bauer använde på sin sista resa utomlands, innan den tragiska händelsen då familjen Bauer drunknade på Vättern natten mot den 20 november 1918. Hur passet har hamnat där är det ingen som vet.

Jönköpings läns museum har världens största, kända John Bauer-samling. Passet ska lämnas in till länsmuseet den 21 juni av en privatperson, vars moster en gång ägde huset som passet hittades i. Husägaren Margareta Sandberg-Hög verkar inte ha några uppenbara kopplingar till John Bauer och det är oklart hur passet har hamnat i hennes ägo.

Passet är utfärdat 16 oktober 1918, en tid då första världskriget höll på att ta slut och möjligheten att resa öppnades upp igen. Enligt passet gick John Bauers sista resa utomlands till Danmark den 23 oktober 1918. John åkte till Köpenhamn som ansvarig för utställningen ”CIRKELN Svensk kunst – Malerier og skulpturer”. En utställning om svensk konst, där han själv medverkade med 30 verk tillsammans med 23 andra svenska konstnärer. Utresan från Danmark verkar enligt passet ha skett den 3 november 1918. Köpenhamnutställningen blev hans sista arbete innan olyckan på Vättern.

– Det är sällan som folk hör av sig om nya okända originalhandlingar rörande Bauer. Därför är vi oerhört glada över att förvärva detta pass till våra samlingar! säger Henrik Johansson, arkivarie vid Jönköpings läns museum.

– Vi har sedan tidigare ett foto där John står på plats i den färdiga Köpenhamns-utställningen, som är bland de sista bilderna på honom.

Privatpersonen som nu överlåter passet till museet berättar:
– Jag hittade passet av en slump i en gammal byrå som måste ha stått orörd länge, i huset som min morfar byggt runt 1918. Passet låg i ett kuvert adresserat till min moster Margareta Sandberg-Hög, som själv var konstnär. I passet låg också ett foto på Johns fru Ester och deras son.

Några funderingar kring hur passet hamnat i huset i Karlsborg finns. Bland annat är givarens morfars familj från Gränna-trakten, och Margareta Sandberg-Högs farbröder var kända bildhuggare, som gjorde utsmyckningar av Stockholms stadshus runt 1910.

Men än så länge är passets historia en obesvarad fråga. Jönköpings läns museum hoppas kunna ställa ut passet i sin utställning ”Följa John” i framtiden.


Detta är en nyhet/pressmeddelande från: Jönköpings läns museum