MÅNDAG 21 JUNI 2021


Hajstorp café och vandrarhem är ett av många smultronställen längs Göta kanal

Fem semesterpärlor längs Göta kanal

Göta kanal erbjuder flera smultronställen för den planerar en semester på hemmaplan i sommar. Historiska sevärdheter, natursköna cykelupplevelser och avkopplande dagskryssningar är bara några av de aktiviteter som finns längs kanalen. Här listas fem destinationer som utlovar mycket nöje för besökare i alla åldrar.

Glass och filmnostalgi i Söderköping

Söderköping är en pittoresk och medeltida småstad känd för sin glassrestaurang Smultronstället. Orten har också varit inspelningsplats för Madickenfilmerna, Göta kanalfilmerna och den tyska serien Inga Lindström. På sommaren är Söderköping en av Göta kanals mest livliga hamnar. Utmana dig själv och ta de 318 trappstegen uppför det mytomspunna Ramunderberget. Njut av den storslagna utsikten 70 meter över havet. Eller ta en cykeltur till Mem som är porten in till Göta kanal från Östersjön. För historieälskaren kan en tripp till Stegeborgs Slottsruin vara ett bra val. Det var en av Sveriges mest viktiga fästningar från medeltiden fram till 1600-talet och erbjuder besökare flera guidade turer.

Läs mer här: https://www.smultronstallet.se

Pippi-teater i Bergs slussar

Berg slussar är kanske mest berömd för sin imponerande slusstrappa och närliggande Vreta kloster. Men den lilla orten erbjuder mer än så. Här finns allt från en populär hamburgerrestaurang, ett ölbryggeri, äventyrsgolf till en flertalet cykel- och vandringsleder. Nytt för i år är sommarteatern med Pippi Långstrump som äger rum mellan 8–30 juli.

Läs mer här: https://visitlinkoping.se/evenemang/event/pippi-på-de-sju-haven-29jul

Glasbruket i Borensberg

Strax utanför Borensberg ligger det lilla glasbruket vackert beläget på en halvö¨ mellan Göta kanal och Motala Ström. Här serveras hembakat, glass, enklare maträtter, våfflor och lokalproducerade drycker från Brunneby musteri. I den härliga utomhusmiljön finns det gott om aktiviteter för varje årstid. Bland annat kräftfiske på hösten, promenader och cykelturer i natursköna miljöer, kanot, paddling eller varför inte ett härligt bastubad vid Motala ström.

Läs mer här: https://glasbruket.com

Konsthantverk i Hajstorp

I den lilla pittoreska orten Hajstorp i Västergötland finns ett mysigt slusskafé och vandrarhem. Njut av en kopp kaffe i handdrejade muggar medan båtarna slussas genom kanalen. Här finns även en gammal smedja och en butik med lokalproducerade konsthantverk. Sex gånger per sommar är det även veteranfordonsträffar i området. Då samlas drygt 300 fordon och flera bilentusiaster för att umgås.

Läs mer här: https://www.hajstorp.com/sv-SE

Få en inblick i Forsviks industrihistoria

Forsvik är känd för att vara en av Sveriges äldsta industriområden. Idag är det en av Göta kanals mest populära destinationer och erbjuder ett stort utbud av mat, aktiviteter och övernattningsalternativ. Här finns också kanalens äldsta sluss och Sveriges första järnbro. Upplev när båtarna slussas med en fallhöjd på tre och en halv meter samtidigt som du strosar omkring bland Forsviks mysiga caféer. Glöm inte att besöka Forsviks Bruk för att ta del av ortens gedigna historia.

Läs mer här: https://www.gotakanal.se/sv/utmed-gota-kanal/forsvik/


Detta är en nyhet/pressmeddelande från: AB Göta kanalbolag