TORSDAG 17 JUNI 2021


Foto av Markus Spiske från Pexels

Lokal satsning på miljövänligare transportalternativ

I sommar ska nya hållbara sätt att transportera sig till våra många besöksmål och besöksnäringsförtag i Västra Skaraborg testas. Satsningarna i SMaRT har de senaste veckorna aktivt sökt personer som ska prova på och utvärdera lösningarna.

Vi har just nu flera hundra intresserade testfamiljer, säger Elin Sjöstedt, Destinationsutvecklare på Destination Läckö-Kinnekulle
Sedan förra året leder Destination Läckö-Kinnekulle SMaRT-projektet, ett EU Interregprojekt där vi tillsammans i Västra Skaraborg samt med partners i Varberg och Nordjylland ska utreda hur vi kan förmå fler att välja miljövänligare transportalternativ. Målgrupperna varierar mellan de geografiska områdena där vi i Västra Skaraborg har fokus på besökare då de ofta ska till besöksmål på landsbygden och då har egen bil. Kan vi med utgångspunkt från befintlig kollektivtrafik och våra tåg- och busstationer hitta mer hållbara lösningar? I sommar ska vi testa hur detta fungerar i praktiken!

I sommar kommer testfamiljer få prova på allt ifrån olika elcyklar till elbil i våra fem kommuner. Testerna pågår från vecka 26 till 30 och kortfattat så börjar Vara med två familjer som kommer till stationen, hämtar en elbil och sedan använder den för att kunna ta sig till sitt boende samt till besöksmål under sin vistelse.

Även Götene testar elbil som står i Hällekis och ger besökarna som kommer dit med tåget möjlighet att ta sig vidare ut på Kinnekulle.

I Skara och Lidköping testas elcyklar som transportalternativ där Skara tar besökarna från tätorten till Skara Sommarland och Varnhem och Lidköping vill öka cyklingen inom centrum och tar sina besökare till Skogshyddan och Kronocamping.

Slutligen ger Grästorp sina testpersoner chansen att ta sig från stationen till Hunneberg för vandring samt ett dopp på stranden Gardesanna genom en hop-on hop-off buss med namnet ”Bad- och bergbussen”.


Detta är en nyhet/pressmeddelande från: Destination Läckö-Kinnekulle