TORSDAG 17 JUNI 2021


Bild av Kessa från Pixabay

100 000 övergivna katter i Sverige – skaffa inte sommarkatt

Att skaffa en katt inför semestern på sommarstället kan vara en bra idé, katter älskar att vara ute i det milda vädret och under ledigheten finns utrymme för att bekanta sig med sin nya fyrbenta vän. Men när kylan och hösten kommer ska katten följa med hem. Att lämna kvar sin katt för att bli en övergiven sommarkatt kan leda till förödande konsekvenser och är dessutom förbjudet enligt lag.

Begreppet sommarkatt står för att man skaffar en katt inför semestern på sommarstället som sedan lämnas ensam kvar för att klara sig själv utomhus. Idag finns det över 100 000 övergivna katter i Sverige, en del av dem är sommarkatter. Att skaffa katt ska inte vara ett enkelt beslut. Det innebär ett stort ansvar under en lång del av livet och kräver både engagemang, kärlek och tid. Den genomsnittliga livslängden för en katt är 15 år, därför ska beslutet att välkomna en katt in i sitt hem alltid vara noggrant genomtänkt.

– En del har fått det om bakfoten att katter alltid klarar sig, men faktum är att en katt är helt beroende av människan för att överleva. De har inte nio liv utan behöver omvårdnad för att leva ett långt och tryggt liv. Det är därför viktigt att man endast skaffar en katt om man är helt säker på att man kan ta hand om den resten av dess liv, säger Sarah Frelin Ekvall, marknadschef på Arken Zoo.

Med vintern kommer kyla och snö vilket innebär att bytena ute i det vilda blir färre och katten behöver någon som matar och tar hand om den. Hittar den övergivna katten inte ett nytt mänskligt hem är risken stor att den fryser eller svälter ihjäl.

– Trots att djurskyddslagen uppdaterades i april 2019 och att det numera är förbjudet att överge tamdjur, förekommer det fortfarande. 100 000 övergivna katter är inte acceptabelt. Alla katter har rätt till ett tryggt och säkert hem, säger Sarah Frelin Ekvall.

5 tips på vad du gör om du hittar en övergiven katt:

  1. Kolla om katten är id-märkt i form av en tatuering i örat eller chipmärkning. Detta gör du hos en veterinär och kontakta i sådana fall ägaren.

  2. Om katten inte är id-märkt så kan du höra med polisen om de fått in en anmälan om saknad katt. Sedan ska du anmäla hos länsstyrelsen som kan besluta om katten ska omhändertas.

  3. Finns det en Facebook-grupp i området för grannar kan du publicera ett inlägg för att eftersöka ägaren till katten. Det är även bra att anmäla till sidan vilse.nu.

  4. Om katten är mager kan du ge den passande foder och vatten. Obs! Om katten inte är mager ska du inte ge den mat då katter gärna hittar fler hem att äta hos även om de inte är övergivna.

  5. Kontakta ett katthem i närheten för att se om de har plats att ta emot katten. Runt om i Sverige finns katthem som arbetar ideellt med att hjälpa övergivna katter, men dessa är ofta fulla och har inte nödvändigtvis kapacitet att ta emot nya katter. Har du som upphittare blivit fäst vid katten och vill ta in den i din familj, kan du efter en viss tid få behålla den. Men tänk igenom beslutet noggrant innan katten flyttar in hos dig.


Detta är en nyhet/pressmeddelande från: Arken Zoo