FREDAG 11 JUNI 2021


Vandrare i det vackra Valle, precis norr om välkända Hornborgasjön - Foto: Martin Maars

Landshövdingen frilufsar i Skaraborg

Har du besökt det böljande Valle? Eller vandrat på skogsklädda Billingen? I helgen kommer landshövdingen göra just detta för att uppmärksamma friluftslivets år.

- Skaraborg är vansinnigt vackert, säger Anders Danielsson.

Det är inget vanligt år i år. Det är nämligen friluftslivets år. Det vill Länsstyrelsen, landshövdingen och kommunerna uppmärksamma. Till helgen blir det vandring, matlagning och övernattning i tält i det vackra Skaraborgs hjärta. Alltså i Valle och på Billingen.

- Trakterna här i Skaraborg är verkligen något vi kan vara stolta över. Det är sagolikt vackert att vandra här, säger Katarina Jonsson, kommunalråd i Skövde.

- Jag ser fram emot att laga mat över öppen eld under turen. Jag hoppas att fler uppmuntras till att också göra detta, säger Jan-Olof Bohlin, ordförande i kommunfullmäktige i Skara.

Under friluftslivets år finns olika månadsteman. Temat för juni är att äta ute. Och då menar vi inte närmaste korvkiosk eller kvarterskrog. Kanske har du fått ett friluftskök i julklapp som kan komma till användning nu? I flera naturreservat finns iordningställda grillplatser som går utmärkt att laga mat på. En medhavd matsäck är ju ett annat säkert kort för trivsel i det fria.

Tips inför ditt besök i ett skyddat område:

Västra Götaland är fylld av vacker natur att upptäcka. Visste du att det finns fler än 500 naturreservat i länet? Här kommer några tips.

Kolla gärna upp området innan ditt besök
Då kan du få veta innan hur det är med parkering, fikabord, toalett och utmärkta leder. Besök kommunens webbplats eller besöksmål på Länsstyrelsens webbplats.

Upptäck nya områden
Fundera på om du kan välja ett annat område än det som är allra populärast – kan vara ett bra tillfälle att upptäcka nya platser.

Olika regler i olika områden
Kolla vilka regler som gäller i det område du ska besöka. Alla skyddade områden har sina speciella bestämmelser om till exempel eldning, tältning, hundar och cykling.

Undvik en fullbelagd parkering
Välj ett annat naturområde om bilparkeringen är fullbelagd eller fundera på om du kan cykla eller promenera istället för att ta bilen. En överfull parkering kan vara en trafikfara och få stora konsekvenser för räddningspersonal vid en nödsituation.

Förbered dig på att kunna sitta utomhus
Det kan vara fullt i raststugan.

Planera för hur du ska ta hand om ditt skräp
Ta med en påse för skräpet och ta med den hem för källsortering.

Undvik en fullbelagd parkering
Välj ett annat naturområde om bilparkeringen är fullbelagd eller fundera på om du kan cykla eller promenera istället för att ta bilen. En överfull parkering kan vara en trafikfara och få stora konsekvenser för räddningspersonal vid en nödsituation.


Detta är en nyhet/pressmeddelande från: Länsstyrelsen Västra Götaland