TORSDAG 10 JUNI 2021


Foto/källa: David Brohede/Flygvapenmuseum

Futuro har landat!

Utanför Flygvapenmuseum kan besökarna se en byggnad, med kultstatus, av den finske arkitekten Matti Suuronen. Futurohuset skapades 1965, på beställning av en finsk läkare som ville ha en skidstuga som var snabb att värma upp och enkel att sätta upp. Prototypen (nummer 000) var klar i mars 1968 och var inredd med en dubbelsäng och sex kombinerade fåtöljer och sängar och hade en kombinerad eldstad och grill i mitten, ett pentry samt ett badrum/en toalett. Futuros runda form påminner om ett flygande tefat och anknyter till 1960-talets futurism och fascination för rymden.

I samband med utbyggnaden av F15 Söderhamns skjutfält år 1970 beställde försvaret tre Futurohus för att använda som mättorn. Två av dessa placerades på skjutfältet Noran i anslutning till F15, det tredje placerades på F7. Mättornen placerades på höga betongpelare och användes vid målskjutningsövningar. Flygvapnets Futurohus skilde sig från de andra husen. Dom har endast ett, men större och förstärkt fönster per sektion i stället för två. Ingången är rakt underifrån, och inte genom en flygplansdörr på sidan, och denna variant saknade också originalvariantens två nedåtriktade fönster.


Foto/källa: Cecilia Holmström/Flygvapenmuseum

2016 förvärvade Flygvapenmuseum ett av husen som stått på Norans skjutfält i närheten av F 15 Söderhamn. Sedan 2018 har huset renoverats efter originalmetoder, och huset har fått nya ytskikt både in- och utvändigt. För att öka tillgängligheten har ingången, som på Noran skedde via en trappa under huset, bytts ut mot en sidodörr som det är på originalritningarna av Futurohusen. Insidan är oinredd.

I maj 2021 flyttades Futurohuset till museets framsida. För att uppmärksamma flytten bjuder vi in till en livevisning via Flygvapenmuseums Facebook. Lyssna på föredragshållare som berättar bakgrunden om huset, hur man transporterar ett så stort hus från Söderhamn till Linköping, hur det var att arbeta i huset samt om målskjutning. Fredag 18 juni klockan 13:00-14:00.


Foto/källa: David Brohede/Flygvapenmuseum

-Det har varit ett spännande projekt hittills men jag har nog även fått några gråa hårstrån längs vägen. Det har varit en utmaning att hitta leverantör som kan renovera ytskiktet men även tillverka nya fönster. Allting har specialbeställts och anpassats efter just det här huset. Nu står utsidan emot väder och vind och vi ska börja planera för insidan, säger Cecilia Holmström, projektledare Futuro

PROGRAM – Futurohuset har landat

Fredag 18 juni, livesändning. Moderator: Torsten Nilsson, Chef Samlingsenheten

13.00
Välkomna! Museichef Noomi Eriksson hälsar välkommen

13.05
Flygvapenmuseums Futurohus
Cecilia Holmström, Flygvapenmuseum

13.15
Att transportera ett Futurohus
Torsten Nilsson, Flygvapenmuseum

13.25
Arbete vid målskjutningsplatsen i Noran
Helén Johansson, Flygvapenmuseum

13.35
Flygvapnets målplatser och historier däromkring
Alf Ingesson Thoor, f.d. stridspilot

14.00
Slut

Livevisning på Flygvapenmuseums Facebook, fredag 18 juni klockan 13:00.

Livevisningen går att se i efterhand på Flygvapenmuseums Youtube kanal med svensk och engelsk text samt en syntolkad version.


Detta är en nyhet/pressmeddelande från: Flygvapenmuseum