TORSDAG 10 JUNI 2021


Leif Olsson läser ur Aniara i en Schweizisk slottsträdgård - Foto: Privat

6 gånger Sommarpoesi på Kinnekulle

Visst finns Paradiset här. Poesi under äppelträd på Kinnekulle.

I juni läser Leif Olsson dikter av Harry Martinson och andra i trädgården till Hellekis säteri. Programmet kallar han "Paradiset finns här" och ges i anslutning till den foto- och måleriutställning som pågår då. Invigning den 12 juni kl. 13.00.

Harry Martinson, är en författare som ligger mig särskilt varmt om hjärtat, säger Leif Olsson. Jag har haft glädjen att framföra Martinson i många år, även utomlands, och anser att han, tillsammans med Tranströmer (som jag läst i 24 länder) och Fröding representerar det allra yppersta i svensk poesi.


Leif tillsammans med Tomas Tranströmer - Foto: Monica Tranströmer

I Hellekis sagolika trädgård, kommer jag att läsa många av Martinsons naturdikter. Han kunde se naturens magi, som ingen annan, alltifrån det allra minsta, världen speglad i en daggdroppe, till rymdens kalla oändlighet, i Aniara. Harry Martinson, liksom Fröding, fångar i några ord naturens mirakler och skönhet.

Dikterna passar väl i sommarsverige, i samband med utställningen med konstnären Bella Cotter, och fotografen Nicole Morgny. Hennes fascinerande naturbilder från hela världen ingår i utställningen i Galleriet, som invigs den 12 juni kl. 13.00 och pågår till den 1 juli.

Det var ett speciellt foto av en jaguar som gjorde att jag direkt bestämde mig för att läsa texter av Martinson. Hans roman "Den förlorade jaguaren" som skrevs för exakt 80 år sedan, under brinnande världskrig, berättar hur han som ung mönstrade på en båt för att komma till Sydamerika, eftersom han läst om att det fanns en jaguar i en djurpark där. Efter många strapatser kom han fram och kunde se jaguaren en kort stund, ett magiskt ögonblick, för att sedan ta sig hem igen. Närmast en antiklimax, kan man tycka, men ett exempel på Martinsons vetgirighet, hans reslust efter det tunga lantarbetarlivet i Sverige. Jag kan tänka mig att fotografen Nicole, som också gjort många resor, haft samma känsla, inför detta skygga djur.

Poesiprogrammet "Paradiset finns här" ges lördagar och söndagar kl. 14.00 under hela juni. Ibland beledsagas dikterna av musik. Det blir också dikter av Gustaf Fröding, samt några Kinnekulledikter. I händelse av regn sker läsningen inomhus i Galleriet.

/Leif Olsson