TORSDAG 3 JUNI 2021


Foto/källa: SAAB AB, Jörgen Eriscsson

De skopande planen stödjer vid brand i Härjedalen

Under onsdagen aktiverades de mindre skopande flygplanen för första gången för i år. Det var en förfrågan till MSB om bekämpning av en skogsbrand i Härjedalen som var ungefär en hektar. Flygplanen var redan på väg till Östersund och kunde därför snabbt aktiveras på kort tid.

– Vi fick svar att de skopande flygplanen fanns i beredskap i närheten och kunde aktiveras. Det är första gången vi använder de skopande flygplanen som resurs, vilket vi ser som en bra förstärkning i vårt släckningsarbete, säger Johan Wickenberg, räddningsledare vid Räddningstjänsten i Jämtland.

Tack vare att de skopande flygplanen kan släcka från luften är det ett bra komplement till räddningstjänstarbetet ifrån marken.

Förra året tecknade MSB avtal med Saab gällande två skopande flygplan. I år har MSB inom ramen för avtalet med Saab utlöst en option som innebär att beredskapen har förstärkning i form av ytterligare två skopande flygplan.

– Vi har ägnat mycket tid sedan förra året åt utbildning och utveckling. I takt med alla lärdomar vi drar vid skarpa insatser kommer resursen bli ännu bättre och därmed vårt stöd till kommunal räddningstjänst, säger Erik Flinck, projektledare vid enheten för nationella insatser och civilskydd på MSB.

En del av rescEU

De skopande flygplanen är en del av rescEU som är ett extra skyddsnät med EU-gemensamma resurser där EU finansierar merparten av kostnaden och Sverige står som värd för resursen. De skopande flygplanen kan komma att rycka ut i andra EU-länder under säsongen. EU finansierar 90 procent av kostnaden för beredskapen. Om flygplanen används av andra EU-länder står EU alternativt mottagarlandet för de operativa kostnaderna.


Detta är en nyhet/pressmeddelande från: MSB