TORSDAG 20 MAJ 2021


Foto/källa: Håkan Wike/S:t Olavsleden

Europas nordligaste pilgrimsled lockar vandrare för stillhet och reflektion

S:t Olavsleden börjar i Selånger utanför Sundsvall och går västerut till Trondheim och målgången vid Nidarosdomen. Det var här den helige Olav vandrade innan han 1030 dog vid slaget i Stiklestad.

Antalet pilgrimsvandrare ökar för varje år, att lämna vardagens brus för att uppleva natur, stillhet och återhämtning lockar allt fler.

Att intresset för pilgrimsvandring ökar visar sig inte minst på världens mest kända led, Jakobsleden i Spanien som har sitt slutmål i staden Santiago de Compostela. Antalet vandrare där är nu uppe i över 300 000 varje år. För S:t Olavsleden sker samma utveckling.

– Varje år ökar antalet besökare samtidigt som intresset från media och researrangörer varit stort under några år. Nu väntar vi på den ketchupeffekt jag tror på. Inom några år kommer S:t Olavsleden vara det unika, speciella och annorlunda alternativet till en pilgrimsvandring i Spanien, säger Putte Eby, projektledare för S:t Olavsleden vid Östersunds kommun.

S:t Olavsleden är Europas nordligaste pilgrimsled och bygger på historien om en av Norges mest kända vikingar, tillika kung, Olav Harladsson. Berättelsen om Olav gör S:t Olavsleden till den speciella plats många upplever den som.

Idag är den led Olav vandrade uppmarkerad, boenden har öppnats upp längs hela leden och pilgrimer från olika länder vandrar de 580 kilometrarna. Oftast i någon form av kontemplation. Det kan vara för att hantera en sorg, hitta sig själv, växa som människa eller som kombination av naturupplevelsen och det själsliga.

Alldeles i början av vandringen passerar pilgrimerna Tommy och Sigrid Nordvalls hus. Där bjuds alltid på kaffe och Tommy är den som har bäst statistik på ledens besökare.

– Vi har haft pilgrimer från 46 olika länder. Under pandemin har antalet vandrare naturligt minskat men innan dess ökade det markant för varje år, säger Tommy Nordvall.

Guideböcker över S:t Olavsleden finns på engelska, tyska, holländska och kinesiska. Förutom den fysiska guideboken är Stolavsleden.com uppdaterad med en kartfunktion som bygger på Naturkartan. Här finns boenden, sevärdheter, källor, kyrkor och själva leden markerad.


Detta är en nyhet/pressmeddelande från: S:t Olavsleden