TISDAG 30 MARS 2021


Bild av Hannes Edinger från Pixabay

Dags att byta till sommardäck – odubbade vinterdäck ökar olycksrisken

Den 16 april ska sommardäcken sitta på bilen. Den som tänker att det går minst lika bra med vinterdäck bör tänka om. Bromssträckan blir 15-20 procent längre med nya, odubbade vinterdäck på torr vägbana.

– Vi rekommenderar att byta till sommardäck så fort det blir torrt väglag för att kunna känna sig trygg. Dessutom är det mer ekonomiskt att köra med sommardäck så här års. Vinterdäck slits 20 procent snabbare på vägbana som är varmare än 15 grader, säger Johan Granholm, motorexpert på If.

Vinterdäck på sommarvägar är även betydligt instabilare. Redan vid 70 km/h klarar de flesta inte av en klassisk undanmanöver med vinterdäck utan att få okontrollerad sladd. Trots det hade var trettonde bil (7,9 procent) vinterdäck i stället för sommardäck när polisen utförde däckrazzior 2019.

Fler viktiga saker många missar att kontrollera är däcks mönsterdjup och lufttryck.

Lågt lufttryck ökar risken

Med rätt lufttryck minskar risken att få vattenplaning, miljön skonas och bränsleförbrukning samt bränslekostnader minskar. Trots det hade var sjunde bil så lågt lufttryck att livslängden på däcken riskerar att halveras. Det uppdagades 2020 vid en av polisens trafikkontroller som utfördes i samarbete med Däckrazzia.

Vilket lufttryck som rekommenderas går att kontrollera via bilens instruktionsbok eller så kan en däckhandlare hjälpa till. Lågt lufttryck kan bidra till att bilen blir mer svårmanövrerad vid en undanmanöver och risken för en olycka ökar.

Mönsterdjupet är livsviktigt

Alla däck behöver så småningom bytas ut. Men tills det sker gäller det att ha rätt mönsterdjup för att minska risken för vattenplaning och dåligt grepp på halt underlag.

Vinterdäck ska ha minst 3 millimeters mönsterdjup, men 4 till 5 millimeter är att rekommendera. För sommardäck gäller 1,6 millimeter som minimum, men minst 3 millimeter är rekommendationen för säkerhetens skull.

Nästan en av fyra bilister vid 2020 års däckrazzior i Stockholm hade däck med antingen 3 millimeters mönsterdjup eller mindre utan att veta om att däcken börjat slitas.

Gör däckkoll vid bilköp

Begagnatmarknaden har fått ett uppsving under corona, +6 procent för 2020 jämfört med 2019. Det är lätt att glömma bort att det är viktigt att kontrollera däckens skick vid köp av begagnad bil, betonar Johan Granholm.

– Många glömmer att kontrollera däcken när de köper en begagnad bil. Kontrollera alltid däckens mönsterdjup, slitage och skador, även på reservdäcket. Slitaget på däcken bör vara jämnt, annars behöver du kosta på bilen en hjulinställning. Se även till att alla verktyg inklusive domkraft följer med, eller däcklagningskit för de bilar som inte har reservhjul.

Viktiga datum:

  • Det är förbjudet att köra med dubbade vinterdäck mellan 15 april-1 oktober om det inte är vinterväglag.

  • Du får ha vinterdäck från den 1 oktober-15 april.

  • Du måste ha vinterdäck mellan 1 december-31 mars om det är vinterväglag. Med vinterväglag menas att det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen.

  • Polisen avgör om det råder vinterväglag på den plats du befinner dig.

Förvaring och livslängd

  • Det finns oftast en fyrsiffrig tillverkningssiffra på sidan av däcket. De två första siffrorna anger veckan och de två sista siffrorna året.

  • Förvara däck mörkt och svalt. Ljus kan göra dem spröda och tryck och spänning kan minska greppförmågan. Se till att däcken inte kommer i kontakt med oljor, fetter och lösningsmedel då de kan försvaga gummit.

  • Tvätta däcken innan vinterförvaringen så att friktionsförmågan och gummits mjukhet inte försämras. Det går bra att använda diskborste, vatten och diskmedel.

    Detta är en nyhet/pressmeddelande från: If Skadeförsäkring