ONSDAG 24 FEBRUARI 2021


Foto/källa: Högskolan i Skövde

Högskolans personal utbildar jägarsoldater i sjukvård

Personal från Högskolan i Skövde utbildar jägarsoldater på K3 i Karlsborg i anatomi och fysiologi. Det är två av kurserna som ingår i Försvarsmaktens sjukvårdsskola på K3.
– Det är givetvis en fjäder hatten för Högskolan att K3, år efter år, anlitar oss för den här utbildningen, säger Ferenc Szekeres, lektor i biomedicin.

Det är knäpptyst i salen och alla är på plats flera minuter innan föreläsningen börjar. Någon sen ankomst existerar inte när kursdeltagarna på K3 samlas för föreläsning. I salen sitter 14 jägarsoldater från hela landet som nu studerar sjukvård på heltid under våren.

– Högskolan har haft det här samarbetet med Försvarsmakten i många år. Jag har varit involverad i utbildningen sen 2015 då jag började arbeta på Högskolan, berättar Ferenc Szekeres.

Från Högskolan deltar även andra lärare. En av dem är Karin Kronberg, adjunkt i socialpsykologi.

– Det är givetvis värdefullt för oss att kunna ha den här utbildningen tillsammans med Försvarsmakten. Det är ett sätt för oss att visa och få ut den kunskap och kompetens vi har på Högskolan i Skövde och att vi kan bidra med den i samhället, säger hon.

Läser samma kurser som sjuksköterskestudenterna

Strax efter nyår började årets upplaga av utbildningen i Karlsborg. Kurserna i biomedicin: anatomi och fysiologi 1 och 2 är vardera på 7,5 högskolepoäng och utgör totalt tio veckor av vårens utbildning. Det är samma kurser som ingår i sjuksköterskeprogrammet på Högskolan.

–I första kursen handlar det om allt från grundläggande kunskap om kemi till hur cellen är uppbyggd samt olika vävnadstyper och rörelseapparaten hos den friska människan. De här kunskaperna kopplas sedan ihop på fysiologisk nivå med funktion av vävnadstyper och organ.

Under utbildningen ingår även en del praktiska moment som anatomilabbar och kursdeltagarna använder sig av olika anatomiska modeller för att kunna öva på medicinska namn.

– I den andra kursen ingår även moment som brukar hållas på Kliniskt träningscentrum, KTC, på Högskolan. Där får studenterna bland annat utbildning på en simuleringsdocka, öva på att ta EKG och även träna på att ta blodprov. Det är viktigt att förstå hur kroppen hänger ihop och del läser om hur fysiologiska funktioner kopplas till olika organsystem.

Ferenc Szekeres som är kursansvarig har, i samråd med försvaret, valt att ha den mesta av sin undervisning på plats i Karlsborg. Lokalerna tillåter stort och coronasäkert avstånd samt att de är en liten undervisningsgrupp som konstant finns på plats på K3.

– Det känns bra med salsundervisning när det är en sådan liten grupp av studenter. De umgås dessutom hela tiden med varandra och jag har träffat dem sedan kursstart. Det är också skillnad att kunna förklara fysiologi på plats i en sal än via Zoom, kontakten blir en annan. För mig som pedagog är det även annorlunda att undervisa en sådan liten grupp, så det ger utrymme för att testa nya saker. På Högskolan kan det vara över 100 studenter i en föreläsningssal, när det inte är distansundervisning, så där är de pedagogiska förutsättningarna andra.

Studiemotiverade soldater

Han konstaterar att jägarsoldaterna är en kul grupp att undervisa och han berömmer dem.

– De är väldig studiemotiverade och inser att det är upp till dem att plugga. Kursdeltagarna brukar nå höga resultat på tentorna. De har verkligen en hög motivationsnivå och ser direkt hur kunskaperna är kopplade till vad de kan behöva i yrket. Det är mycket akutsjukvård och praktiska moment de kan behöva hantera.

Men en del av undervisningsmomenten ges också via Zoom, både föreläsningar i realtid, inspelade föreläsningar och frågestunder.

– Jag hade bland annat ett inslag med studieteknik i början. Vi pratar en del om hur det är att vara student och om vikten av att plugga tillsammans och ta hjälp av varandra. Det brukar vara ett väldigt sammansvetsat gäng, berättar Karin Kronberg.

Högskolan i Skövde ger flera olika uppdragsutbildningar, den här utbildningen med kurser i biomedicin: anatomi och fysiologi är en av dem.

Nyhet/Pressmeddelande från: Högskolan i Skövde