ONSDAG 10 JUNI 2020

Konstnärer klara för utsmyckning i Lundsbrunn

Med en donation för kulturändamål från Amfiteaterns Vänner och med stöd från Sparbanken Skaraborg vill Götene Lions Club skapa konstnärliga utsmyckningar som anspelar på vad Lundsbrunn, Källby, Hällekis samt Kinnekulle har bidragit med i kommunens utveckling.

Lundsbrunn är först ut. Parken vid bensinstationen ska med ett konstverk bli en mer inbjudande mötesplats i centrala Lundsbrunn.

Allmänheten lämnade in drygt tjugo idéer och förslag om lämplig utsmyckning i Lundsbrunn. Ett antal professionella konstnärer har därefter tävlat om att få skapa en utsmyckning och nu är det klart vilket av bidragen som har vunnit.

Konstnärerna bakom det vinnande förslaget har inspirerats av Lundsbrunnsprofilen Stina Lundbäcks bok Lundsbrunn. Temat i boken är ”En skymt av det som var. En glimt av det som är”. Idén är att i sju bronsreliefer följa Lundsbrunns utveckling fram till nutid. Bronsrelieferna monteras på stora stenblock placerade i en ring. Mellan stenblocken finns sittmöjligheter på befintliga parkbänkar. Bronsrelieferna blir detaljrika och speglar viktiga delar i Lundsbrunns historia och utveckling. På en anslagstavla finns de olika motiven inlagda på en karta.

Det är två välmeriterade och lokala konstnärer som samarbetar i utformningen av den blivande utsmyckningen i Lundsbrunn. Edna Cers från Lundsbrunn och Martin Hansson från Husaby. Edna utformar motiven till relieferna och Martin gjuter och monterar bronsrelieferna. Målsättningen är att kunna inviga den konstnärliga utsmyckningen i november.

Efter färdigställandet överlämnas konstverket till kommunen som gåva. Kommunstyrelsen kommer att fatta beslut i midsommarveckan om att ta emot den framtida gåvan.

Götene Lions Club
Gert Rahm