SÖNDAG 3 MAJ 2020


FOTO: Anneli Nygårds, PRO

Stora skillnader visar Sveriges största matprisundersökning

PRO:s stora matprisundersökning 2019 visar fortsatt på stora skillnader i pris beroende på var maten köps. Skillnaden mellan den billigaste och dyraste matkassen är hela 39 procent. Även när man handlar på nätet skiljer matpriserna sig åt och beror på var man bor, något som också påverkar möjligheten till hemleverans. De allra flesta äldre föredrar fortfarande att handla mat i fysiska butiker.

- Just nu kan inte vi äldre själva handla i butikerna. Vi måste ta hjälp från nära och kära eller genom olika initiativ med volontärer, säger Christina Tallberg, ordförande Pensionärernas Riksorganisation, PRO. Vi ser nu under coronakrisen att fler äldre börjar handla mat på nätet, men det är långt ifrån alla som har den digitala kunskapen.

Att handla mat på nätet är dyrare. Jämfört med genomsnittspriset i de fysiska butikerna kostar det tio procent mer. Vår undersökning av näthandeln är gjord i samarbete med prisjämförelsesajten Nätmat.se. Den visar också att mat på nätet år billigare i storstäderna än i andra delar av landet.

- PRO:s prisundersökning är Sveriges största jämförelse av matbutiker. Sedan 1991 genomför vi den för att stärka PRO-medlemmarnas och allmänhetens prismedvetenhet och konsumentmakt, säger Christina Tallberg.

Bland de små butikerna var ICA Supermarket i Kil billigast. Där kostade matkassen 722 kronor. Den billigaste större butiken var ICA Maxi Flygstaden i Halmstad, 688 kronor. Genomsnittspriset i hela landet var 815 kronor för PRO:s varukorg. Skillnaden mellan den billigaste och dyraste matkassen var 39 procent. När det gäller geografiska skillnader var genomsnittspriset lägst i Skaraborg, 791 kronor, och högst i Norrbotten med 843 kronor.

Skillnaden mellan ekologiska och icke-ekologiska varor fortsätter att minska. För fem år sen kostade en kasse med ekovaror 34 procent mer. Nu har den siffran sjunkit till 18 procent.

I år har vi även fokuserat på förpackningar. Många av dem i PRO:s matkasse kan vara svåra att öppna, försluta, använda och återanvända. Av åtta testade förpackningar underkändes sju.

- Vilken tur att glass är gott, eftersom det är den enda förpackningen som godkändes i vårt test. Vi är många som vill kunna öppna andra förpackningar också. Lättöppnade förpackningar har alla nytta av även om man inte har nedsatt handfunktion, säger Lotta Håkansson, ordförande Reumatikerförbundet.

Undersökningen genomfördes den 6 november 2019, och hela undersökningen finns på https://pro.se/prisundersokning/


Pressmeddelande från: PRO