LÖRDAG 30 NOVEMBER 2019

Fotograf: Johan Nilsson/Øresundsbron
Adventsljus på 203,5 meters höjd tänds igen
Världens kanske högsta adventsljusstake – på toppen av Øresundsbron – tänds för tredje året i rad. Ännu mer ljus i vintermörkret blir det med hjälp av lysande julgranar i betalstationen och nödbelysningens 1800 lampor på järnvägsdäck.
Adventsljusstakens första ljus på 203,5 meters höjd tänds söndagen den 1 december klockan 15, och det kommer att vara tänt hela veckan mellan klockan 15 och 09. De efterföljande adventssöndagarna i december tänds ytterligare ett ljus i pylonerna för att sprida julstämning över Öresund. Adventsljusen kommer också att lysa under julafton, mellandagarna och nyårsafton. Nödbelysningen användes inte som julbelysning i fjol eftersom den blev utbytt, men i år bildar de många lamporna en lång ljuskedja igen.
Här är fem fakta om julbelysningen
- Adventsbelysningen tänds med hjälp av sms. Varje pylon är utrustad med ett telefonnummer och genom sms-koder, som skickas till respektive pylon, styrs belysningen från Øresundsbrons trafikcenter.
- Viktigt med rätt sken. LED-lamporna som används är aningen för vit-blå, så glaset har målats gul-orange för att ge det glödande och varmare uttrycket.
- Stör inte flygtrafik. Lamporna i pylonerna är riktade som en tavelbelysning, alltså neråt-inåt pylonen. Lamporna är därmed riktade så att de inte ska störa flygtrafiken till och från Kastrups flygplats.
- Två dagars arbete. Att montera julbelysningen i de fyra pylonerna tar cirka två dagar för två medarbetare. Lika lång tid tar det senare att ta ner belysningen.
- Lamporna. Varje pylon har 14 stycken 100W LED-spots. Förbrukningen är därmed 1,4 kWh per pylon i timmen. En kWh kostar cirka 70 danska ören, så när alla 4 pyloner är tända kommer det kosta 2,80 DKK i timmen. Nödbelysningen består av 1800 lampor och vardera har en effekt på 18W. Det innebär att energiförbrukningen är 32,4 kWh, och kostnaden per timme är cirka 23 DKK.
Pressmeddelande från: Øresundsbron
