MÅNDAG 8 JULI 2019


Michelle och Mark Ryan kommer från Australien och vandrar just nu S:t Olavsleden - Bildkälla: S:t Olavsleden

Pilgrimsvandrarna har hittat S:t Olavsleden – Många utländska vandrare mellan Sundsvall och Trondheim

Redan i slutet av juni har många pilgrimsvandrare gått den 580 kilometer långa vandringen från Selånger utanför Sundsvall via Östersund till Trondheim. Och minst hälften är från andra länder än Sverige.

Michelle och Mark Ryan kommer från Australien och vandrar just nu S:t Olavsleden. De är inbitna vandrare och har pilgrimsvandrat på många ställen runt om i världen.

– S:t Olavsleden är en perfekt led för nybörjar-pilgrimer. Vandringen går i härlig skogsmiljö men ändå nära civilisationen hela tiden. Man passerar flera byar vilket är charmigt och ger en trygghetskänsla, säger Michelle Ryan.

– Och svenskarna är de mest artiga och vänliga människor vi träffat på. När vi vandrar längs trafikerade vägar kör de om så försiktigt och alla vi möter ler och vinkar. Vi känner oss välkomna, säger Mark Ryan.

S:t Olavsleden är världens nordligaste pilgrimsled och nämns som det skandinaviska svaret på El Camino de Santiago de Compostela, den berömda pilgrimsfärden till Spanien. För fem år sedan fick leden en upprustning och började marknadsföras under just namnet S:t Olavsleden. Namnet kommer från Olav Haraldsson som år 1030 gick denna väg för att ta över tronen i Norge efter att ha varit på missionärsresor i norra Europa. Han blev dock dödad i Stiklestad och strax därefter helgonförklarad.

– Historien kring S:t Olav är jättespännande och redan på 1000-talet var det många som ville följa hans spår. Längs leden byggdes härbärgen, så kallade själastugor. Idag finns vandrarhem, hotell, stugor och privata boenden ungefär var 15:e kilometer längs hela leden, säger Putte Eby som är projektledare för S:t Olavsledens utveckling.

Antalet pilgrimsvandrare har stadigt ökat de senaste fem åren. Någon exakt siffra finns inte men de som arbetar längs leden märker en stadig ökning. Tommy Nordvall bor i Gisselåsen, åtta kilometer efter starten och han bjuder in alla pilgrimer på fika samt för bok över vilka som passerar.

– Det är fortfarande flest vandrare från Sverige men Nederländerna och Tyskland följer tätt därpå. Hittills i år har knappt 100 pilgrimer kommit förbi och fikat hos oss. När jag 2014 började föra bok över vandrarna så var det 14 vandrare totalt och året därpå 56 så det har absolut skett en ökning, säger Tommy Nordvall i Gisselåsen.

Pressmeddelande från: S:t Olavsleden