TORSDAG 23 MAJ 2019

Vandringsled från medeltiden får nytt liv tack vare lokal samverkan

19 dagar i juni sker den första långvandringen i modern tid på Romboleden, Västerås stifts pilgrimsled med anor från medeltiden. 36 kyrkor och flera andra viktiga kulturhistoriska platser i Västmanland och Dalarna kommer att få besök av pilgrimerna när de går från Munktorp i söder till Älvdalen i norr. Vandringen är ett samarbete mellan församlingar, kommuner, turistbyråer och hembygdsföreningar längs leden.

– Det här unikt att arrangemang som bärs av eldsjälar och andra aktörer på lokal nivå som brinner för pilgrimsvandring och för Romboleden, säger Eva Dellemyr, ansvarig för pilgrimsfrågor på Västerås stift. Hon har under flera år verkat för en upprustning av Rombolden, som i sin helhet sträcker sig från Mälardalen ända till Trondheim i Norge.

Vandringen börjar den 30 maj och avslutas den 19 juni. Den officiella starten är i Munktorp, men det finns grupper som ansluter från andra orter längs vägen, till exempel Västerås. Några vandrare väljer att gå hela vägen till Älvdalen, andra går delar av vägen. Den som vill kan få ett eget pilgrimspass som stämplas vid varje etappmål, precis som på etablerade pilgrimsleder som Santiago de Compostela.

– Allting längs leden är inte klart ännu, till exempel är märkningen av leden fortfarande under uppbyggnad och det finns ännu inte möjlighet till övernattning inomhus längs hela leden för den som ger sig ut på egen hand, men vi hart kartlagt hela sträckan fram till norska gränsen och det finns en digital karta, säger Eva Dellemyr.

Förebilden i upprustningen av leden är den populära S:t Olavsleden, som går från Selånger i Medelpad till Trondheim, där det finns möjlighet till mat och logi längs hela leden.

– Målet är att Romboleden ska bli ett besöksmål för pilgrimer och friluftsintresserade och bidra till utvecklingen av landsbygden i Västerås stift. Den passerar genom många mindre orter, både i Dalarna och Västmanland och även i Härjedalen, säger Eva.

Om Romboleden

Rombolden sträcker sig från Munktorp i Mälardalen till Trondheim i Norge. Under medeltiden var Trondheim, och Nidarosdomen med Olof den Heliges grav, ett av den kristna världens stora pilgrimsmål, tillsammans med Rom, Jerusalem och Santiago de Compostela. Romboleden har anor från 1000-talet och var en fungerande pilgrimsled ända in på 1500-talet.

Långvandringen på Romboleden
Vandringen pågår den 30 maj till den 19 juni med två vilodagar.

Etapper
30 maj, Munktorps kyrka - Köpings kyrka
31 maj, Köpings kyrka - Kolsva kyrka
01 juni, Kolsva kyrka - Heds kyrka
02 juni, Heds kyrka - Skinnskattebergs kyrka
03 juni, Skinnskattebergs kyrka - Malingsbo kyrka
04 juni, Malingsbo kyrka - Söderbärke kyrka
05 juni, Vilodag
06 juni, Söderbärke kyrka - Norrbärke kyrka
07 juni, Norrbärke kyrka - Ludvika Ulrika kyrka
08 juni, Ludvika Ulrika kyrka - Grangärde kyrka
09 juni, Grangärde kyrka – Salå
10 juni, Salå - Dala-Floda kyrka
11 juni, Dala-Floda kyrka – Ljusbodarna
12 juni, Ljusbodarna – Granberget
13 juni, Granberget – Åsengården
14 juni, Vilodag
15 juni, Åsengården - Sollerö kyrka/Mora kyrka
16 juni, Mora - Oxbergs kapell
17 juni, Oxbergs kapell - Älvdalens kyrka
18 juni, Älvdalens kyrka
19 juni, Korskälla

Läs mer om vandringen på https://www.svenskakyrkan.se/romboleden/vandra-pa-romboleden
Läs mer om Romboleden på https://www.svenskakyrkan.se/romboleden.
Se Romboledens sträckning på https://naturkartan.se/sv/romboleden.

Pressmeddelande från: Västerås stift, Svenska kyrkan