ONSDAG 1 MAJ 2019

100-åriga Hällekis Musikkår paraderade på 1:a maj i Hällekis

Med anor långt tillbaka till brukstiden i Hällekis så väcks ortsbefolkning upp tidigt på morgonen den 1:a maj till hurtfrisk marschmusik av Hällekis Musikkår som tågar genom samhället.Det var en gråmulen morgon med regn som passerat under natten, inte alls samma värme som under gårdagens Valborgsfirande. Klockan halv åtta startade Hällekis Musikkår från bostadsområdet Duhagen och tågade sen genom ett antal gator i samhället mot slutmålet utanför äldreboendet Hällesäter.I år gjorde man en liten extra sväng det sista och gick upp mot Hällesäters gamla entré där kåren gjorde en mycket snygg vändning och fortsatte sen till äldreboendets entré, där man ställde upp och spelade ett par musikstycken för dom gamla. Kåren bjöds därefter på kaffe inne på Hällesäter innan man drog vidare för att spela i Skaras 1:a maj tåg, även det en mångårig tradition.

Att vara uppe med tuppen denna morgon är något som fortfarande lockar många Hällekisbor. Utefter paradvägen stod en hel del personer och på balkonger och i dörröppningar stod fler och väntade för att se och lyssna till kåren när den marscherade förbi. Sedvanligt är även att man tågar med efter musikkåren under dess tur genom samhället, i år gick det med ett 40-tal personer.Hällekis Musikkår var säkert lite extra stolta denna dag, i år firar man nämligen 100 år, en stor jubileumskonsert är inbokad den 16 juni i Göteneparken, med gästsolisterna Magnus Johansson, trumpet och Maria Sitte, sång.

Redan 1892 startade Hellekis AB en mässingssextett i samhället, när den sedan lades ned bildades Musikföreningen Viljan år 1919 som lade grunden till det som senare blev Hällekis Musikkår. År 1925 bytte man namn till Hällekis Blåsorkester, 1969 bytte man tillbaka namnet till Hällekis Musikkår vilket är det namn man har än idag.

I ur och skur har musikkåren tågat genom Hällekis för att upprätthålla den gamla brukstraditionen, och endast vid ett fåtal tillfällen har man tvingats ställa in vårmarschen. Hur många orter i landet har en musikkår som väckarklocka tidigt på morgonen den 1:a maj, troligen inte så många, om ens någon.