TORSDAG 22 NOVEMBER 2018

Västtrafik köper fem nya tåg

Västtrafik har utlöst en option om köp av ytterligare fem nya tåg av Bombardier Transportation Sweden AB. Den första beställningen, på 40 nya snabbtåg, lades i april i år.

Det blir nu 45 nya tåg av modellen ZEFIRO Express för Västtrafik. Det står klart sedan Västtrafik utlöst en option om köp av ytterligare fem tåg av Bombardier Transportation Sweden AB.

– Tågresandet har ökat kraftigt de senaste åren. För att vi ska nå våra mål om ett tredubblat tågresande i Västra Götalandsregionen behöver gamla tåg bytas ut och flottan behöver förstärkas med fler tåg. De nya tågen kommer bidra till ännu mer attraktiva resor för våra kunder, säger Lars Holmin (M), ordförande i Västtrafiks styrelse.

Målbilden för tågresandet inom Västra Götalandsregionen är en tredubbling av tågresorna mellan åren 2006 och 2035 till 130 000 tågresor om dagen.

Snabbtåg

Tågen klassas som snabbtåg vilket innebär att de kör i hastigheter upp till 200 km/h. De designas för att klara tuffa krav under alla årstider och under många år. Tågen byggs utifrån fordonsplattformen ZEFIRO.

De fem nya tågen ska levereras i direkt anslutning till grundbeställningen av 40 nya tåg som lades i april i år. De första tågen är planerade för leverans andra halvåret 2021.

Större flexytor och wifi

Projektet befinner sig nu mitt i designfasen. Tågen byggs och designas utifrån kunders och tågpersonals behov och önskemål. Det blir bland annat stora flexibla ytor för rullstolar, rullatorer, barnvagnar och cyklar. Tågen utrustas redan från början med wifi ombord.

Fakta: Västtrafiks nya tåg
  • Det blir nu 45 nya snabbtåg av modellen ZEFIRO Express.
  • Tågen blir cirka 80 meter långa och får cirka 270 sittplatser per tåg.
  • Tågen kommer att trafikera alla Västtrafiks tågsträckor i Västra Götaland.

Pressmeddelande från: Västtrafik