LÖRDAG 10 NOVEMBER 2018

Västtrafik sköter inte sitt uppdrag på sveriges vackraste järnvägssträcka - INSÄNDARE

Hur är det möjligt att vinna en upphandling och sedan inte leverera det mest grundläggande, det som hela uppdraget går ut på? Att tillhandahålla tåg som går från punkt A till punkt B. Det är inte banan som är problemet som många tror utan fordonsbrist. Det finns helt enkelt inga tåg som håller ihop för att klara uppdraget på Sveriges vackraste järnvägssträcka! Denna fordonsbrist uppstår oftast 2 minuter innan avgång och mer frekvent på vissa avgångar. All förståelse för att det kan hända akuta situationer men inte flera månader i följd! Om en mjölkbonde inte har tillräckligt många kor i stallet och inte kan leverera mjölk då får verksamheten läggas ner. Är det rimligt att det är resenärerna/arbetspendlarna som betalar ett mycket högt pris i förlorad tid och inkomst när det saknas tåg i Västtrafikstallet? Borde inte då uppdraget gå över till en annan aktör som klarar uppdraget?

Den morgontur som jag själv anpassat mitt arbetsliv efter har utan överdrift ställts in till 70% precis innan avgång. Det har blivit en vana att dagligen alltid ha plan a-ö för att ta sig till jobbet. Vilket naturligtvis är oerhört stressande. Att ta sig an uppdrag i Göteborg är bara att glömma. Sannolikheten att komma fram i tid är osannolik.

Inga ersättningsbussar ersätter trafiken på de små stationerna på Kinnekulle. Detta vet de inte om i Moldavien eller var de nu sitter på informationen. Följden blir olika bud och förhandlingar var dag. Ibland blir budet att själv beställa en taxi för att sedan få ersättning. Det här handlar om lika stora kostnader att lägga ut som vad ett månadskort kostar på en enda dag! Ibland har det hänt att Västtrafik har beställt en taxi som går hela vägen till Lidköping och som jag inte behöver betala. I går fick jag dock beskedet att det inte kommer ske mer då det blev för dyrt för Västtrafik!! Vi som bor vid de små stationerna får vänta till nästa tåg avgår, det spelar ingen roll om det tar fem timmar eller till nästa dag.

Kanske är det så att Västtrafik helt vill slippa sitt uppdrag att köra små trista tåg på svensk landsbygd. De vill bara köra höghastighetståg mellan större orter. Liksom posten som vill slippa dela ut brev och bankerna som slutat hantera kontanter. Så till Alice Roman på Västtrafik: Ett hållbart resande är tåg som håller ihop! Långsiktigt lyckas Västtrafik mycket väl med att helt utarma kollektivtrafiken på Sveriges vackraste järnvägssträcka. Genom att förvalta sitt uppdrag på detta sätt så skapas det effektivt nollor i resestatistiken. Tåget kan läggas ner för det är ju ändå ingen som åker. Jag undrar just varför?!

Vill man ha lite spänning i vardagen skall man försöka arbetspendla med Västtrafik. En stor eloge till den vänliga och tappra tågpersonalen som får agera kaospiloter och ”äventyrsguider” på Kinnekullebanan!

Petra Gunnarsson
Arbetspendlare och resenär på Sveriges vackraste järnvägssträcka